- سیدعلیرضا شریفی
در خوزستان علیرغم وجود تیمهای مختلف اما بازهم ورزشگاهها خالی میماند. برای ریشه یابی این موضوعات باید وضعیت فوتبال کشورمان را با فوتبال سایر نقاط جهان مقایسه کرد.
در حال حاضر 20 تیم در لیگ برتر انگلیس رقابت میکنند و شاید برای ایرانیان شنیدن برخی از نامها غریب باشد، اما واقعیت این است که این تیمها بیش از یکصد سال سابقه فعالیت دارند. استوک سیتی با 153 سال فعالیت و پورتموث با 54 سال فعالیت قدیمیترین و جدیدترین تیمهای لیگ برتر انگلستان هستند. هرچند بقیه تیمهای لیگ برتر انگلستان بین 100 تا 140 سال در حال فعالیت هستند.
در واقع نخستین دلیل استقبال تماشاگران از این تیمها فعالیت فوتبالی این باشگاهها در بیش از یک قرن است که به خودی خود سبب شده مردم هر منطقه تیم را متعلق به خود بدانند. گرچه برخی از این تیمها همیشه در حال سقوط و افول هستند و احتمال قهرمانی آنها حداقل در 2 دهه گذشته به صفر نزدیک است اما اهمیت دادن به بازیکنان بومی و ترانسفر کردن آنها به دیگر نقاط جهان از ویژگیهای بارز این تیمها است.
اما در خوزستان وضعیت به شکل دیگری رقم خورده
است و هر تیم خوزستانی بعد از یک مدت صعود، به سمت و سوی نابودی میرود و کم کم تیم
منحل میشود. فوتبال خوزستان بعد از انقلاب اسلامی نتوانست آنچنان که باید باشد،
ظاهر شود.
تیم شاهین اهواز قدیمیترین تیم خوزستانی بود که اکنون دیگر وجود ندارد. گرچه شاهین اهواز افتخارات زیادی کسب کرد اما در سال 1389 پس از سقوط به دسته دو فوتبال کشور سهامش را به مس سونگون ورزقان فروخت تا پایانی بر ناکامیهایش باشد.
تیم جنوب اهواز یکی دیگر از تیمهای خوزستانی بود که تا مرحله یک چهارم نهایی آسیا پیش رفت و در فوتبال کشور هم توانست به نایب قهرمانی جام حذفی و سومی لیگ آزادگان برسد اما در دهه 70 و پس از سقوط به دسته یک سهامش را به فولاد خوزستان فروخت.
فولاد خوزستان علیرغم درخشش از دهه 70 تاکنون اما بارها با مشکلات زیادی روبه رو شد و یک بار به لیگ آزادگان سقوط کرد و پس از یک سال سهام سپاهان نوین اصفهان را خرید و به لیگ برتر بازگشت. استقلال خوزستان گرچه اکنون دوران درخشش خود را در فوتبال سپری میکند اما سابقه آنچنانی در فوتبال ندارد و سال 90 با خرید امتیاز استقلال جنوب پا در عرصه فوتبال گذشت.
استقلال اهواز در حال حاضر قدیمیترین تیم اهواز است که البته دیگر نام و نشانی از آن آبیها ندارند. آنها پس از یک درخشش طولانی مدت در فوتبال در سال 89 به لیگ آزادگان سقوط کردند و بعد از یک نمایش ضعیف در این لیگ به لیگ دسته دو سقوط کردند. این تیم پس از صعود به لیگ آزادگان باز هم در سال 94 به لیگ 2 سقوط کرد و هوادارانش را مأیوس کرد. این تیم در ابتدای لیگ پانزدهم سهام فولاد نوین اهواز را خرید و به لیگ برتر راه یافت.
فوتبال خوزستان از ابتدای شکل گیری لیگ برتر تاکنون در همه ادوار بیش از یک نماینده داشت اما هیچگاه زیرساختهای فوتبال در این استان توسعه پیدا نکرد. بی هویت بودن تیمهای فوتبال ایران عامل مهمی است که سبب شده تماشاگران جذب این تیمها نشوند. شاید بتوان این را گفت که اگر تیمها به سمت خصوصی شدن پیش بروند، بتوان در آیندهای نه چندان دور حضور تماشاگران را در زمین فوتبال مشاهده کرد.
البته اگر به این شکل پیش برود در موفقیتهای فصلی تیمها نمیتوان تماشاگری را جذب کرد چرا که هواداران و مردم شهر تعلق خاطری به تیمهای بی هویت یا تیمهایی که به تازگی ایجاد شدند، ندارند. حضور بازیکنان بومی در این تیمها و استفاده از خوزستانیها در تقویت تیمهای پایه میتواند یکی دیگر از عوامل تأثیر گذار در ایجاد رغبت بین مردم خوزستان جهت حضور در ورزشگاه باشد که باشگاههای خوزستانی به آن بی توجه هستند.
انتهای پیام/