- سیدعلیرضا شریفی

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در دنیای مدرن امروز، جابهجایی و سفر نهتنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخصهای کیفیت زندگی به شمار میآید. اما در ایران، با افزایش بیپیشینه قیمت خودروها، این نیاز به یک معضل تبدیل شده است. وضعیتی که بهوضوح بار سنگینی را بر دوش خانوادهها گذاشته است.
در دنیای مدرن امروز، جابهجایی و سفر نهتنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخصهای کیفیت زندگی به شمار میآید. قیمت گران خودروهای ایرانی بهجای انکه احساس امنیت و ارامش را به شهروندان هدیه بدهد، ناامنی و نگرانی را به آنها تحمیل کرده است؛ گویی به جای اینکه شهروندان سوار خودروها شوند، خودروها سوار مردم میشوند.
افزایش مجدد قیمت خودرو در کشور اعتراض مردم را در پی داشته و بخشی از آنها با ثبت پویشی در سامانه فارس من خواستار «شفاف سازی دولت درباره افزایش قیمتها) شدند.
یکی از شهروندان با بیان اینکه «این روزها هم داشتن خودرو دردسر است و هم نداشتن خودرو دردسر» به خبرنگار فارس میگوید: من یک خودروی تیبا دارم و هر روز بعد از رساندن دو فرزندم به مدرسه محل کارم میروم اما همواره نگران هزینهها هستم. گرانی قیمت خودرو سبب گرانی زنجیرهای قطعات خودرو و تعمیر آن هم شده است».
شهروند دیگری میگوید: چندین سال است که به دنبال تغییر خودرویم هستم اما دولت و خودروسازان هر سال برای ما سوپرایز جدیدی دارد. این افزایش قیمتها سبب شده که هم نگهداری خودروی فعلی برای من صرفه اقتصادی نداشته باشد و هم تغییر خودرو با مقدار پس انداز یکسالهام منجر به خرید خودروی مدل بالاتری از خودرویم نمیشود.
ورود کمیسیونهای مجلس
رئیس مجلس شورای اسلامی در انتقاد به وضعیت گرانی خودروها در جلسه علنی چهارم آذر امسال با بیان اینکه کمیسیون ما در حوزه صنعت نباید به این موضوع بی تفاوت باشد، گفت: دیگر همکاران در کمیسیون های دیگر باید این کار را در کمیسیون ها انجام دهند و خواهش من از همه اعضا این است که این مهم را دنبال کنند.
محمدباقر قالیباف افزود: تا زمانی که در کمیسیون ها کار کارشناسی انجام نشود و وزیر مربوطه به کمیسیون نیاید و سوال و جواب نشود چطور می توان موضوع را در صحن بررسی کرد؟
وی افزود: خواهش می کنم دوستان به این موضوع دقت کنند؛ قانونگذاری یک بحث است و رسیدگی به این مسائل که به حق است مسئله دیگری است که باید رسیدگی نیز کنیم.
عدهای معتقدند که واردات خودروهای باکیفیت خارجی سبب اصلاح قیمت خودروهای ایرانی میشود. رئیس مجلس در این باره میگوید: قریب به ۲ سال است که واردات خودروی دست دوم را تصویب کردیم؛ چرا نمیگذارند؟ چطور میشود در سال بیش از ۸ میلیارد دلار قطعه وارد میکنند، ولی برای واردات خودروی کارکرده میگویند پول نیست! چرا؟ چون نمیخواهند اجازه رقابت بدهند.
نایب رئیس مجلس نیز در پایان جلسه علنی چهارم آذر با بیان اینکه بیشترین تذکرات نمایندگان درباره گرانی خودروها بود خطاب به کمیسیونها گفت: جلساتی با حضور وزرا برگزار و از آنها توضیحاتی درباره علل گرانی بخواهید. حاجیبابایی تأکید کرد:از باب نظارتی به این موضوع ورود کنید.
گودرزی، عضو هیئت رئیسه مجلس با بیان اینکه اقتصاد و معیشت مردم خط قرمز مجلس دوازدهم است، میگوید: آقای وزیر صنعت، چرا قیمت خودرو یکشبه و بدون اطلاعرسانی چند ده درصد افزایش یافته است؟ مردمی که خودرو خود را شب فروختهاند تا فردا آن را جایگزین کنند، با این تصمیم به خاک سیاه نشستهاند. این بیتدبیری چه توجیهی دارد؟
استفاده خودروسازان از جیب کل ملت
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در این باره میگوید: دولت از جیب کل ملت یارانه انرژی را به صورت مستقیم و غیرمستقیم به خودروسازان میدهد؛ یعنی وقتی دولت به فولاد هم یارانه میدهد در واقع به اینها هم کمک میکند.
علیرضا سلیمی بیان میکند: همچنین نرخ ارزی که به اینها داده میشود با ارز آزاد متفاوت است تسهیلاتی که به خودروسازان داده میشود مربوط به کل ملت است. وی میافزاید: اگر دولت میخواهد این کار را به بهانه افزایش قیمت ارز انجام دهد، بیایند حقوق ملت را هم به دلار بدهند.
یکی دیگر از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در این باره گفت: خودروسازان با حضور در نشست کمیسیون صنایع و معادن گزارشهای خود را در زمینه افزایش قیمت خودرو ارائه کردند اما اعضای این کمیسیون از گزارشهای ارائه شده قانع نشدند. شهباز حسن پور بیگلری میگوید: باید در راستای ساماندهی بازار خودرو به قانون های خوب مجلس در این زمینه عمل شود و هر کسی از اجرای قانون شانه خالی کند قطعا نمایندگان مجلس از ابزارهای نظارتی استفاده میکنند.
خودروسازها دوباره قیمتها را افزایش میدهند
عضو مجمع نمایندگان تهران در مجلس نیز میگوید: متأسفانه خودروسازان داخلی هر چند وقت یک بار به بهانه نزدیک شدن قیمت کارخانه و بازار، خودرو را گران میکنند، اما شکاف قیمتی همچنان پابرجاست، بنابراین دو شرکت خودروسازی باید از این تجربه شکست خورده دست برداشته و بهای تمام شده تولید را مدیریت کنند.
علی خضریان با بیان اینکه از بعد نظارتی موضوع ممانعت از گرانیهای پی در پی خودرو را در مجلس پیگیری میکنیم، میافزاید: یقیناً خودروسازان بهجای اصلاح عملکرد، مجدداً ظرف چند ماه آینده به بهانههای دیگر خودرو را گرانتر میکنند و میبایست در مجلس با استفاده از ابزارهای تقنینی و نظارتی مانع افزایش فشار بر مردم شویم.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم، با اشاره به اظهارات وزیر اقتصاد مبنی بر اینکه نمیتوانیم به قیمتها دستور دهیم ثابت بمانند، تصریح کرد: مردم هم میگویند چگونه دولت به حقوقها می گوید ثابت بمانند، همان نسخه را نیز برای قیمتها بپیچند. اکنون که چنین نمیکنید با کاهش تعرفه واردات خودرو در مجلس، این رقابت ناعادلانه را به نفع مردم تغییر خواهیم داد.
افزایش قیمت خودرو به سود کشور است
وزیر صنعت در این باره میگوید: این خودروها در ۱۸ ماه گذشته هیچ{افزایش}قیمتی نگرفته بودند؛ باید سیر تورم ۱۸ ماهه را در نظر بگیریم و وقتی فولاد، پلیمر، لاستیک و ... گران میشود؛ دستمزدها افزایش پیدا میکند، عدم افزایش قیمت خودروها موجب بالا رفتن زیان انباشته شرکتها میشد که همین هم نارضایتی زیادی ایجاد میکرد. شرکت ها باید یک توازن اقتصادی داشته باشند.
سید محمد اتابک میافزاید: همین میزان افزایش تاثیر مثبتی بر سهام خودروسازان در بورس و ۲۰ میلیون سهامدار گذاشت. بالاخره اینها هم داراییهای کشور هستند و اشتغال زیادی در خود دارند. ما که نمیتوانیم بگوییم وقتی میزان زیانشان از نصف سرمایه بالاتر رفته ما تصمیم نگیریم تا برای اقتصاد کشور و مردم مشکلی ایجاد کند. با این اقدام شاهد تاثیر بر بورس و سهام مردم بودیم.
وزیر صمت با بیان اینکه این اتفاقات در مجموع باعث شد بتوانیم از خودروسازان تعهد افزایش تولید و قول کاهش قیمت در المانهای تشکیل دهنده قیمت خودرو را بگیریم، بیان میکند: به صورت کلی میتوان گفت با توجه به سهم خودروسازان در اشتغال و تأثیرگذاری بر اقتصاد، با این اقدام خودروسازها میتوانند برای ادامه کار از لحاظ اقتصادی بقا داشته باشند.
اتابک عنوان میکند: خودروسازی چیزی نزدیک به ۱۲ درصد ارزش افزوده صنعت کشور را تشکیل میدهد؛ با وجود اینکه مایل به افزایش قیمت خودرو نبودیم وقتی دو طرف معادله را نگاه کردیم متوجه شدیم در دراز مدت به نفع مجموعه اقتصادی کشور و خودروسازان با این سهم بالا در اشتغال و این همه سهام دار است. در نهایت تصمیم گرفتیم تا آنچه که ۱۸ ماه قبل مصوب شده بود، مثل گذشته رها نگذاریم و تصمیم گیری انجام شود.
احیای مصوبه گرانی خودرو
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز میگوید: چرا مصوبه گرانی خودرو را که در آن موقع رئیس جمهور شهید هم در مقابلش موضع گرفتند و متوقف شد را مجدداً احیا کردند؟
پیمان فلسفی میافزاید: رئیس شورای اطلاع رسانی دولت گفتند که «مصوبه گرانی خودرو مربوط به دولت قبل بوده است». این یعنی مصوبه شورای رقابت را آقایان مجدداً ابلاغ کردند. در حالی که بر اساس دستورالعمل ۵۴۳ شورای رقابت در دی ماه گذشته این شورا از قیمت گذاری کنار رفته است و مسئولیت آن به سازمان حمایت سپرده شده است.
وی ادامه داد: چرا مصوبهای که در دولت قبل متوقف شد را مجدداً احیا میکنیم؟ این به ضرر مردم تمام میشود. بعضی از مصوبههایی که به ضرر یک گروه خاصی در دولت قبل بود را اصلاح کردند اما برای چنین مصوباتی اصلاحی صورت نمیگیرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، در حالی که نمایندگان مجلس یکصدا نسبت به افزایش قیمت خودروها ابراز نگرانی کردهاند و خواستار پیگیری تخصصی این موضوع از سوی کمیسیونهای مربوطه هستند، وزیر اقتصاد با توجیهات خاص خود از این روند دفاع کرده و آن را به نفع اقتصاد کشور میداند.
در این میان، مردم و مصرفکنندگان در جبههای کاملاً متفاوت قرار دارند؛ آنها با مشکلات اقتصادی روزافزون خود دستوپنجه نرم میکنند و افزایش قیمت خودرو را ضربهای دیگر به قدرت خریدشان میدانند.
حال باید دید در نهایت آیا تصمیمات مجلس و نظرات کارشناسی میتواند این روند را متوقف کند یا اینکه اقتصاد کشور مجبور به پذیرش تبعات این سیاست خواهد بود. این در حالی است که در این بین، مردم همچنان منتظر اقدامات عملی برای کنترل قیمتها و بهبود شرایط خود هستند تا بتوانند دوباره با خیالی راحت و دلی آسوده سوار خودروهای شخصی شوند.