آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

- سیدعلیرضا شریفی

موافقین ۰ مخالفین ۰
آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در دنیای مدرن امروز، جابه‌جایی و سفر نه‌تنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخص‌های کیفیت زندگی به شمار می‌آید. اما در ایران، با افزایش بی‌پیشینه قیمت خودروها، این نیاز به یک معضل تبدیل شده است. وضعیتی که به‌وضوح بار سنگینی را بر دوش خانواده‌ها گذاشته است.

در دنیای مدرن امروز، جابه‌جایی و سفر نه‌تنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخص‌های کیفیت زندگی به شمار می‌آید. قیمت گران خودروهای ایرانی به‌جای انکه احساس امنیت و ارامش را به شهروندان هدیه بدهد، ناامنی و نگرانی را به آنها تحمیل کرده است؛ گویی به جای اینکه شهروندان سوار خودروها شوند، خودروها سوار مردم می‌شوند.

افزایش مجدد قیمت خودرو در کشور اعتراض مردم را در پی داشته و بخشی از آنها با ثبت پویشی در سامانه فارس من خواستار «شفاف سازی دولت درباره افزایش قیمت‌ها) شدند.

یکی از شهروندان با بیان اینکه «این روزها هم داشتن خودرو دردسر است و هم نداشتن خودرو دردسر» به خبرنگار فارس می‌گوید: من یک خودروی تیبا دارم و هر روز بعد از رساندن دو فرزندم به مدرسه محل کارم می‌روم اما همواره نگران هزینه‌ها هستم. گرانی قیمت خودرو سبب گرانی زنجیره‌‌ای قطعات خودرو و تعمیر آن هم شده است».

شهروند دیگری می‌گوید: چندین سال است که به دنبال تغییر خودرویم هستم اما دولت و خودروسازان هر سال برای ما سوپرایز جدیدی دارد. این افزایش قیمت‌ها سبب شده که هم نگهداری خودروی فعلی برای من صرفه اقتصادی نداشته باشد و هم تغییر خودرو با مقدار پس انداز یک‌ساله‌ام منجر به خرید خودروی مدل بالاتری از خودرویم نمی‌شود.

ورود کمیسیون‌های مجلس

رئیس مجلس شورای اسلامی در انتقاد به وضعیت گرانی خودروها در جلسه علنی چهارم آذر امسال با بیان اینکه کمیسیون ما در حوزه صنعت نباید به این موضوع بی تفاوت باشد، گفت: دیگر همکاران در کمیسیون های دیگر باید این کار را در کمیسیون ها انجام دهند و خواهش من از همه اعضا این است که این مهم را دنبال کنند.

محمدباقر قالیباف افزود: تا زمانی که در کمیسیون ها کار کارشناسی انجام نشود و وزیر مربوطه به کمیسیون نیاید و سوال و جواب نشود چطور می توان موضوع را در صحن بررسی کرد؟

وی افزود: خواهش می کنم دوستان به این موضوع دقت کنند؛ قانونگذاری یک بحث است و رسیدگی به این مسائل که به حق است مسئله دیگری است که باید رسیدگی نیز کنیم.

عده‌ای معتقدند که واردات خودروهای باکیفیت خارجی سبب اصلاح قیمت خودروهای ایرانی می‌شود. رئیس مجلس در این باره می‌گوید: قریب به ۲ سال است که واردات خودروی دست دوم را تصویب کردیم؛ چرا نمی‌گذارند؟ چطور می‌شود در سال بیش از ۸ میلیارد دلار قطعه وارد می‌کنند، ولی برای واردات خودروی کارکرده می‌گویند پول نیست! چرا؟ چون نمی‌خواهند اجازه رقابت بدهند.

نایب رئیس مجلس نیز در پایان جلسه علنی چهارم آذر با بیان اینکه بیشترین تذکرات نمایندگان درباره گرانی خودروها بود خطاب به کمیسیون‌ها گفت: جلساتی با حضور وزرا برگزار و از آنها توضیحاتی درباره علل گرانی بخواهید. حاجی‌بابایی تأکید کرد:از باب نظارتی به این موضوع ورود کنید.

گودرزی، عضو هیئت رئیسه مجلس با بیان اینکه اقتصاد و معیشت مردم خط قرمز مجلس دوازدهم است، می‌گوید: آقای وزیر صنعت، چرا قیمت خودرو یک‌شبه و بدون اطلاع‌رسانی چند ده درصد افزایش یافته است؟ مردمی که خودرو خود را شب فروخته‌اند تا فردا آن را جایگزین کنند، با این تصمیم به خاک سیاه نشسته‌اند. این بی‌تدبیری چه توجیهی دارد؟

استفاده خودروسازان از جیب کل ملت

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در این باره می‌گوید: دولت از جیب کل ملت یارانه انرژی را به صورت مستقیم و غیرمستقیم به خودروسازان می‌دهد؛ یعنی وقتی دولت به فولاد هم یارانه می‌دهد در واقع به این‌ها هم کمک می‌کند.

علیرضا سلیمی بیان می‌کند: همچنین نرخ ارزی که به این‌ها داده می‌شود با ارز آزاد متفاوت است تسهیلاتی که به خودروسازان داده می‌شود مربوط به کل ملت است. وی می‌افزاید: اگر دولت می‌خواهد این کار را به بهانه‌ افزایش قیمت ارز انجام دهد، بیایند حقوق ملت را هم به دلار بدهند.

یکی دیگر از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در این باره گفت: خودروسازان با حضور در نشست کمیسیون صنایع و معادن گزارش‌های خود را در زمینه افزایش قیمت خودرو ارائه کردند اما اعضای این کمیسیون از گزارش‌های ارائه شده قانع نشدند. شهباز حسن پور بیگلری می‌گوید: باید در راستای ساماندهی بازار خودرو به قانون های خوب مجلس در این زمینه عمل شود و هر کسی از اجرای قانون شانه خالی کند قطعا نمایندگان مجلس از ابزارهای نظارتی استفاده می‌کنند.

خودروسازها دوباره قیمت‌ها را افزایش می‌دهند

عضو مجمع نمایندگان تهران در مجلس نیز می‌گوید: متأسفانه خودروسازان داخلی هر چند وقت یک بار به بهانه نزدیک شدن قیمت کارخانه و بازار، خودرو را گران می‌کنند، اما شکاف قیمتی همچنان پابرجاست، بنابراین دو شرکت خودروسازی باید از این تجربه شکست خورده دست برداشته و بهای تمام شده تولید را مدیریت کنند.

علی خضریان با بیان اینکه از بعد نظارتی موضوع ممانعت از گرانی‌های پی در پی خودرو را در مجلس پیگیری می‌کنیم، می‌افزاید: یقیناً خودروسازان به‌جای اصلاح عملکرد، مجدداً ظرف چند ماه آینده به بهانه‌های دیگر خودرو را گران‌تر می‌کنند و می‌بایست در مجلس با استفاده از ابزارهای تقنینی و نظارتی مانع افزایش فشار بر مردم شویم.

این نماینده مردم در مجلس دوازدهم، با اشاره به اظهارات وزیر اقتصاد مبنی بر اینکه نمی‌توانیم به قیمت‌ها دستور دهیم ثابت بمانند، تصریح کرد: مردم هم می‌گویند چگونه دولت به حقوق‌ها می گوید ثابت بمانند، همان نسخه را نیز برای قیمت‌ها بپیچند. اکنون که چنین نمی‌کنید با کاهش تعرفه واردات خودرو در مجلس، این رقابت ناعادلانه را به نفع مردم تغییر خواهیم داد.

افزایش قیمت خودرو به سود کشور است

وزیر صنعت در این باره می‌گوید: این خودروها در ۱۸ ماه گذشته هیچ{افزایش}قیمتی نگرفته بودند؛ باید سیر تورم ۱۸ ماهه را در نظر بگیریم و وقتی فولاد، پلیمر، لاستیک و ... گران می‌شود؛ دستمزدها افزایش پیدا می‌کند، عدم افزایش قیمت خودروها موجب بالا رفتن زیان انباشته شرکت‌ها می‌شد که همین هم نارضایتی زیادی ایجاد می‌کرد. شرکت ها باید یک توازن اقتصادی داشته باشند.

سید محمد اتابک می‌افزاید: همین میزان افزایش تاثیر مثبتی بر سهام خودروسازان در بورس و ۲۰ میلیون سهامدار گذاشت. بالاخره این‌ها هم دارایی‌های کشور هستند و اشتغال زیادی در خود دارند. ما که نمی‌توانیم بگوییم وقتی میزان زیانشان از نصف سرمایه بالاتر رفته ما تصمیم نگیریم تا برای اقتصاد کشور و مردم مشکلی ایجاد کند. با این اقدام شاهد تاثیر بر بورس و سهام مردم بودیم.

وزیر صمت با بیان اینکه این اتفاقات در مجموع باعث شد بتوانیم از خودروسازان تعهد افزایش تولید و قول کاهش قیمت در المان‌های تشکیل دهنده قیمت خودرو را بگیریم، بیان می‌کند: به صورت کلی می‌توان گفت با توجه به سهم خودروسازان در اشتغال و تأثیرگذاری بر اقتصاد، با این اقدام خودروسازها می‌توانند برای ادامه کار از لحاظ اقتصادی بقا داشته باشند.

اتابک عنوان می‌کند: خودروسازی چیزی نزدیک به ۱۲ درصد ارزش افزوده صنعت کشور را تشکیل می‌دهد؛ با وجود اینکه مایل به افزایش قیمت خودرو نبودیم وقتی دو طرف معادله را نگاه کردیم متوجه شدیم در دراز مدت به نفع مجموعه اقتصادی کشور و خودروسازان با این سهم بالا در اشتغال و این همه سهام دار است. در نهایت تصمیم گرفتیم تا آنچه که ۱۸ ماه قبل مصوب شده بود، مثل گذشته رها نگذاریم و تصمیم گیری انجام شود.

احیای مصوبه گرانی خودرو

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز می‌گوید: چرا مصوبه گرانی خودرو را که در آن موقع رئیس جمهور شهید هم در مقابلش موضع گرفتند و متوقف شد را مجدداً احیا کردند؟

پیمان فلسفی می‌افزاید: رئیس شورای اطلاع رسانی دولت گفتند که «مصوبه  گرانی خودرو مربوط به دولت قبل بوده است». این یعنی مصوبه شورای رقابت را آقایان مجدداً ابلاغ کردند. در حالی که بر اساس دستورالعمل ۵۴۳ شورای رقابت در دی ماه گذشته این شورا از قیمت گذاری کنار رفته است و مسئولیت آن به سازمان حمایت سپرده شده است.

وی ادامه داد: چرا مصوبه‌ای که در دولت قبل متوقف شد را مجدداً احیا می‌کنیم؟ این به ضرر مردم تمام می‌شود. بعضی از مصوبه‌هایی که به ضرر یک گروه خاصی در دولت قبل بود را اصلاح کردند اما برای چنین مصوباتی اصلاحی صورت نمی‌گیرد.

به گزارش خبرگزاری فارس، در حالی که نمایندگان مجلس یک‌صدا نسبت به افزایش قیمت خودروها ابراز نگرانی کرده‌اند و خواستار پیگیری تخصصی این موضوع از سوی کمیسیون‌های مربوطه هستند، وزیر اقتصاد با توجیهات خاص خود از این روند دفاع کرده و آن را به نفع اقتصاد کشور می‌داند.

 در این میان، مردم و مصرف‌کنندگان در جبهه‌ای کاملاً متفاوت قرار دارند؛ آنها با مشکلات اقتصادی روزافزون خود دست‌وپنجه نرم می‌کنند و افزایش قیمت خودرو را ضربه‌ای دیگر به قدرت خریدشان می‌دانند.

 حال باید دید در نهایت آیا تصمیمات مجلس و نظرات کارشناسی می‌تواند این روند را متوقف کند یا اینکه اقتصاد کشور مجبور به پذیرش تبعات این سیاست خواهد بود. این در حالی است که در این بین، مردم همچنان منتظر اقدامات عملی برای کنترل قیمت‌ها و بهبود شرایط خود هستند تا بتوانند دوباره با خیالی راحت و دلی آسوده سوار خودروهای شخصی شوند.

آذرماه 03

دیالکتیک

سید علیرضا شریفی

نوبت ما

گزارش سیاسی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

مطالب و نوشته‌های اخیر | آرشیو

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده نه تنها به موضوع حجاب به عنوان یک مسئله فرهنگی نگاه می‌کند، بلکه در تلاش است تا با تاکید بر مسائلی چون تفریح و اقتصاد خانواده، به بهبود وضعیت زنان در جامعه کمک کند.

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

 

مطابق قانون حجاب نه راننده‌ای به دلیل کشف حجاب مسافر جریمه می‌شود و نه مسافر صرفاً بر حسب گزارش راننده جریمه می‌شود.

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در دنیای مدرن امروز، جابه‌جایی و سفر نه‌تنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخص‌های کیفیت زندگی به شمار می‌آید. اما در ایران، با افزایش بی‌پیشینه قیمت خودروها، این نیاز به یک معضل تبدیل شده است. وضعیتی که به‌وضوح بار سنگینی را بر دوش خانواده‌ها گذاشته است.

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

برای ایجاد یک سازوکار قانونی مؤثر، ضروری است که نظام حقوقی کشور به تقنین قوانین خاص در زمینه نگهداری و سگ گردانی بپردازد و ضمانت‌های اجرایی لازم را نیز تصویب کند.

تعلق

تعلق

طبیعی است که اهواز مشکلات زیادی در حوزه‌های مختلفی دارد اما آیا تاکنون مردم برای دفع آب‌های سطحی مطالبه عمومی انجام دادند؟ آیا از مدیرانی که در گذشته‌ پروژه‌های ناقصی در این حوزه انجام دادند شکایت شده است؟ طبیعی است در صورتی که مردم این موضوعات را مطالبه نکنند هیچ‌وقت این مشکلات رفع نمی‌شود.

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

در برخی از شهرهای خوزستان آن‌چنان استفاده از سلاح و تیراندازی عادی شده است که شب‌ها شنیدن صدای ممتد تیراندازی به امری طبیعی برای مردم تبدیل‌شده است.

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

رئیس جمهور در 24 دی 92 از رسیدن آب شرب سالم به اهواز طی یک هفته خبر داد ولی مردم اهواز با گذشت 226 هفته از این وعده هنوز نتوانسته‌اند طعم آب سالم را بچشند و مدیران شرکت آبفا معتقدند که فرسودگی شبکه توزیع عامل این موضوع است.

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

هرچند در حادثه تروریستی اهواز افراد زیادی باید پاسخگو باشند اما قطعا استاندار خوزستان ومعاونان سیاسی - اجتماعی و امنیتی وی باید در برابر کوتاهی‌های انجام شده در بلاتکلیف بودن وضعیت فرمانداری اهواز در ۱۸ ماه گذشته و عدم پیش بینی و پیشگیری از معضلات امنیتی استان پاسخگو باشند.

غم نان در قطب تولید گندم کشور

غم نان در قطب تولید گندم کشور

خوزستان با تولید گندم مورد نیاز 12 میلیون و 500 هزار نفر نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد اما با این وجود مردم خوزستان با معضل نبود امنیت غذایی مواجه هستند که عمده آن به مسائل معیشتی باز می‌گردد.

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

دو‌ روز پیش نامه محرمانه عیسی کلانتری برای انتقال آب کارون افشا شد و‌ روز گذشته کلانتری به دل کارون هجوم‌ برد تا قضیه انتقال آب کارون، ماست مالی شود.