معمای زندگی گاومیش‌ها در اهواز

- سیدعلیرضا شریفی

موافقین ۰ مخالفین ۰
معمای زندگی گاومیش‌ها در اهواز
زندگی گاومیش داران در مناطق حاشیه رودخانه کارون سبب پدید آمدن ظرفیت‌های جدیدی شده اما به دلیل عدم رسیدگی به این مناطق، حجم تهدیدها بیش از ظرفیت‌ها شده و زندگی گاومیش‌ها در اهواز به معمایی جدید تبدیل شده است.

به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز، گسترش طولی شهر اهواز در سال‌های گذشته سبب شد که برخی از روستاهای اطراف اهواز امروزه شکل شهری به خود بگیرند و یک تضاد در نوع زندگی روستایی شهری در این مناطق ایجاد شده است؛ یکی از این مشکلات برای زندگی گاومیش داران ایجاد شده که گاومیش‌های آنان به دلیل کاهش عمق آب در برخی از نقاط رودخانه کارون مجبور هستند روزانه وارد کارون شوند و سر از یک منطقه مسکونی و یا یکی از پارک‌های اطراف آن در بیاورند، موضوعی که در برخی از موارد سبب گلایه شهروندان می‌شود.

همین موضوع سبب ایجاد دو نظریه درباره زندگی گاومیش داران در اهواز شده است؛ عده‌ای معتقدند که با ایجاد زیرساخت لازم در بیرون از محدوده شهر باید گاومیش داران را جا به جا کرد و به همین دلیل سبب ایجاد شهرک‌هایی به همین منظور شده است و نظریه دیگر ساماندهی گاومیش داران در محدوده فعلی است.

الگوگیری از خیابان انوشه برای ایجاد خیابان لبنیات در اهواز

یک کارشناس مسائل شهری می‌گوید: گاومیش داران امروزه به اِلِمانی برای شهر اهواز تبدیل شده‌اند و نمی‌توان آنها را وادار به ترک شهر کرد چرا که این موضوع سبب ایجاد هزینه‌های جدید برای آنان می‌شود. محسن طالقانی می‌افزاید: گاومیش داران سال‌ها است که در این مناطق زندگی می‌کنند و جا به جا کردن آنها از محدوده فعلی پاک کردن صورت مسئله است.

وی با بیان اینکه ساماندهی گاومیش داران تنها راه برون رفت از وضعیت نا به سامان فعلی است، عنوان می‌کند: حضور گاومیش داران در آن محدوده اهواز فرصتی برای توسعه گردشگری است، زندگی گاومیش داران در آن محدوده از رود کارون سبب ایجاد برخی از صحنه‌های خاص کرده که منحصر به این شهر است. همچنین می‌توان مانند خیابان انوشه اهواز که به مرکز فلافل اهواز تبدیل شده است، یک خیابان از این منطقه را به مرکز تولید لبنیات تبدیل کرد و با توجه به تردد روزانه مردم از آن مسیر خیلی زود می‌توانیم شاهد رونق این منطقه باشیم.

این کارشناس مسائل شهری با اشاره به نام گاومیش آباد برای محله‌ای که گاومیش داران در آن ساکن هستند، بیان می‌کند: وجود گاومیش داران در آن محدوده سبب آباد شدن این منطقه در اهواز شد و حالا باید برنامه‌ای از سوی شورای شهر و شهرداری اهواز و استانداری خوزستان برای توسعه این منطقه تدوین شود تا این منطقه رنگ و بوی شهری به خود بگیرد.

وی می‌گوید: گاومیش داران خود سرمایه داران بزرگی هستند به همین دلیل برنامه ریزی برای توسعه این منطقه و رونق دادن به آن نیاز به هزینه‌کردهای میلیاردی ندارد چرا که خود مردم مناطق «گاومیش‌آباد و مشعلی» برای توسعه محله خود پیش قدم می‌شوند.

ساماندهی ساختار شهر اهواز براساس بافت موجود

رئیس شورای شهر اهواز نیز با بیان اینکه ورود گاومیش‌ها به اهواز طبیعی است و نباید مردم را به این ورود حساس کنیم، می‌گوید: اطراف اهواز قدیم به دلیل وجود رودخانه سبب شد که گاومیش داران و دارندگان دام ساکن شوند. پس برای برنامه ریزی باید این موضوع لحاظ شود تا به کسی آسیبی نرسد.

عبدالزهرا سنواتی با بیان اینکه باید ساختار شهر اهواز را با توجه به بافت موجود ساماندهی کنیم، می‌افزاید: یعنی منطقه گاومیش آباد باید با در نظر گرفتن سبک زندگی مردم ساماندهی شود و با ایجاد زیرساخت‌های لازم مردم در آن منطقه ماندگار شوند.

وی با بیان اینکه نگاه به گاومیش داران و حضور گاومیش‌ها در رودخانه کارون باید حول محور ظرفیت باشد، عنوان می‌کند: تا زمانی که به این موضوع به‌عنوان تهدید نگاه کنیم نمی‌توانیم برنامه‌ درستی تدوین کنیم به همین دلیل باید آن را ظرفیت بدانیم تا بتوانیم برنامه‌هایی برای ایجاد ظرفیت اقتصادی و گردشگری ایجاد کنیم.

طراحی منطقه براساس زندگی شهری - روستایی

رئیس شورای شهر اهواز بیان می‌کند: اداره کل راه و شهرسازی باید طرحی برای خانه سازی در آن منطقه تدوین کند که یک بخش آن شهری و یک بخش آن روستایی باشد تا مناطق گاومیش آباد و مشعلی از وضعیت فعلی خارج شوند.

وی با بیان اینکه نمی‌توان گاومیش داران را به خالی کردن منطقه و انتقال گاومیش‌ها به بیرون از شهر مجبور کرد، می‌گوید: باید بستر کارهای اقتصادی مانند فروش فرآورده‌های گوشتی و لبنی را فراهم کنیم تا با مشارکت ساکنان این مناطق شاهد پیشرفت و توسعه این مناطق باشیم.

سنواتی عنوان می‌کند: با ایجاد بستر لازم مانند محصور کردن یک محدوده خاص برای گاومیش‌ها و آموزش لازم برای گاومیش داران می‌توانیم از ورود گاومیش‌ها به مناطق مسکونی دیگر جلوگیری کنیم که کار سختی هم نیست.

به گزارش خبرگزاری فارس، هرچند جهاد کشاورزی خوزستان برای ساماندهی گاومیش داران مجتمع گاومیش داری صنعتی داوودیه را احداث کرده اما گاومیش داران به دلایل اقتصادی حاضر به جا به جایی نیستند و معتقدند که خروج آنها از محدوده شهر و اسکان در یک مجتمع صنعتی در بین شهرستان‌های کارون و شادگان هزینه‌ نگهداری گاومیش‌ها را افزایش می‌‌دهد و برای فروش محصول آنها را در دام واسطه‌ها می‌اندازد. همچنین بخشی از کار نگهداری دام در وضعیت فعلی بر عهده اعضای خانواده است که با جابه‌جا شدن از منطقه فعلی آنها این نیروی کار را از دست می‌دهند و مجبور به استخدام نفرات جدید می‌شوند.

بنا بر آمار جهاد کشاورزی خوزستان، 135 هزار رأس گاومیش در خوزستان وجود دارد که  33 هزارتای آنها در محدوده شهر اهواز هستند و سالانه 30 هزار تن شیر تولید می‌کنند. این ارقام نشان می‌دهد که در صورت ساماندهی گاومیش‌داران با همکاری شهرداری اهواز، دانشگاه علوم پزشکی و استانداری خوزستان و با ایجاد بستری برای احداث بزرگ‌ترین خیابان فروش لبنیات در محدوده فعلی شهر اهواز می‌توان شاهد رونق اقتصادی، توسعه متوازن و گردشگری بود.

گزارش از سیدعلیرضا شریفی

انتهای پیام/

آذرماه 97

دیالکتیک

زندگی روستای شهری

سید علیرضا شریفی

فارس

گاومیش آباد

گاومیش‌های اهواز

گزارش اجتماعی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

مطالب و نوشته‌های اخیر | آرشیو

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده نه تنها به موضوع حجاب به عنوان یک مسئله فرهنگی نگاه می‌کند، بلکه در تلاش است تا با تاکید بر مسائلی چون تفریح و اقتصاد خانواده، به بهبود وضعیت زنان در جامعه کمک کند.

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

 

مطابق قانون حجاب نه راننده‌ای به دلیل کشف حجاب مسافر جریمه می‌شود و نه مسافر صرفاً بر حسب گزارش راننده جریمه می‌شود.

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در دنیای مدرن امروز، جابه‌جایی و سفر نه‌تنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخص‌های کیفیت زندگی به شمار می‌آید. اما در ایران، با افزایش بی‌پیشینه قیمت خودروها، این نیاز به یک معضل تبدیل شده است. وضعیتی که به‌وضوح بار سنگینی را بر دوش خانواده‌ها گذاشته است.

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

برای ایجاد یک سازوکار قانونی مؤثر، ضروری است که نظام حقوقی کشور به تقنین قوانین خاص در زمینه نگهداری و سگ گردانی بپردازد و ضمانت‌های اجرایی لازم را نیز تصویب کند.

تعلق

تعلق

طبیعی است که اهواز مشکلات زیادی در حوزه‌های مختلفی دارد اما آیا تاکنون مردم برای دفع آب‌های سطحی مطالبه عمومی انجام دادند؟ آیا از مدیرانی که در گذشته‌ پروژه‌های ناقصی در این حوزه انجام دادند شکایت شده است؟ طبیعی است در صورتی که مردم این موضوعات را مطالبه نکنند هیچ‌وقت این مشکلات رفع نمی‌شود.

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

در برخی از شهرهای خوزستان آن‌چنان استفاده از سلاح و تیراندازی عادی شده است که شب‌ها شنیدن صدای ممتد تیراندازی به امری طبیعی برای مردم تبدیل‌شده است.

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

رئیس جمهور در 24 دی 92 از رسیدن آب شرب سالم به اهواز طی یک هفته خبر داد ولی مردم اهواز با گذشت 226 هفته از این وعده هنوز نتوانسته‌اند طعم آب سالم را بچشند و مدیران شرکت آبفا معتقدند که فرسودگی شبکه توزیع عامل این موضوع است.

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

هرچند در حادثه تروریستی اهواز افراد زیادی باید پاسخگو باشند اما قطعا استاندار خوزستان ومعاونان سیاسی - اجتماعی و امنیتی وی باید در برابر کوتاهی‌های انجام شده در بلاتکلیف بودن وضعیت فرمانداری اهواز در ۱۸ ماه گذشته و عدم پیش بینی و پیشگیری از معضلات امنیتی استان پاسخگو باشند.

غم نان در قطب تولید گندم کشور

غم نان در قطب تولید گندم کشور

خوزستان با تولید گندم مورد نیاز 12 میلیون و 500 هزار نفر نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد اما با این وجود مردم خوزستان با معضل نبود امنیت غذایی مواجه هستند که عمده آن به مسائل معیشتی باز می‌گردد.

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

دو‌ روز پیش نامه محرمانه عیسی کلانتری برای انتقال آب کارون افشا شد و‌ روز گذشته کلانتری به دل کارون هجوم‌ برد تا قضیه انتقال آب کارون، ماست مالی شود.