سنگینی بار گرانی‌ها در خوزستان بر دوش کم‌ درآمدها

- سیدعلیرضا شریفی

موافقین ۰ مخالفین ۰
سنگینی بار گرانی‌ها در خوزستان بر دوش کم‌ درآمدها
براساس شاخص‌های اقتصادی نظیر شاخص فلاکت، تأخیر در پرداخت حقوق بسیاری از کارگران و فاصله درآمدی بین مردم عادی و کارمندان صنایع و کارخانجات بزرگ سبب شده که تأثیر گرانی‌ها بر زندگی کم درآمدها بیش از آمارهای ارائه شده است.

به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز، تا وقتی که قیمت دلار بالا می‌رفت، فروشندگان به بهانه افزایش قیمت دلار بر نرخ قیمت‌های ارائه شده می‌افزودند و این گرانی‌ها به ناچار برای مردم طبیعی بود اما کاهش قیمت دلار در روزهای اخیر هم سبب نشد تا فروشندگان از قیمت‌های خود بکاهند و نرخ‌ها بر همان حالت استوار ماند.

در حالی که مردم خوزستان این روزها منتظر کاهش قیمت‌ها کالاهای اساسی هستند اما نرخ این کالاها روز به روز افزایش می‌یابد و براساس آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار، نرخ تورم در خوزستان در آبان امسال 1.9 بیشتر از میانگین نرخ تورم در کشور است.

افزایش قیمت خرید اقلام خوراکی در خوزستان

یک فروشنده مواد غذایی به فارس می‌گوید: تا اوایل امسال خبری از گرانی‌ها نبود اما رفته رفته با بالا رفتن نرخ ارز در ایران، قیمت برخی از کالاها بالا رفت. علوی می‌افزاید: برای نمونه قیمت خرید هر بسته آب معدنی از سال گذشته تا تیرماه امسال 3 هزار و 600 تومان بود که در آبان به 9 هزار تومان و در آذر به 8 هزار تومان رسید.

وی می‌افزاید: البته قیمت برخی از کالاها مانند نوشابه گازدار، شوینده‌های بهداشتی و رب گوجه نسبت به سال گذشته به ترتیب 2، 3 و 4 برابر افزایش پیدا کرد و این قیمت‌ها تاکنون پابرجا است.

این فروشنده اهوازی معتقد است که با توجه به تفاوت اوضاع مالی و اختلاف فاحش درآمد شهروندان در مناطق مختلف اهواز، افزایش قیمت‌ها در مناطق مختلف متفاوت است.

در بازار گوشت هم اوضاع آن چنان بر وفق مراد فروشنده و خریدار نیست و بنا بر گفته فروشندگان گوشت مرغ، گوشت قرمز و ماهی قیمت این کالاها نسبت به سال گذشته به ترتیب 3 هزار تومان، 2 برابر و 3 برابر افزایش یافته است.

در بازار میوه نیز اوضاع کمی متفاوت‌تر است و قیمت انواع میوه در مناطق مختلف متفاوت است. یک فروشنده میوه در منطقه زیتون کارمندی هر کیلو موز را به نرخ 16 هزار تومان می‌فروشد در حالی که قیمت آن در شهرک برق 13 هزار تومان و در بازارچه کیان اهواز 12 هزار تومان است.

یک فروشنده میوه به فارس می‌گوید: از  مرداد امسال تاکنون فروش میوه‌های خارجی کاهش داشته اما در مقابل گرایش به خرید پرتقال، سیب و انار در بین شهروندان افزایش پیدا کرده است، همین عامل سبب شد که قیمت انار در برهه‌ای به هر کیلو 12 هزار تومان برسد و اکنون قیمت آن نیز 3 هزار و 500 تومان است.

وی معتقد است که قیمت گوجه، بادمجان، سیب زمینی، کدو و سایر اقلام این چنینی به صورت فصلی افزایش و کاهش پیدا می‌کند که البته امسال نسبت به سال گذشته 10 درصد گران‌تر شده‌اند.

میزان درآمد و هزینه‌های مردم خوزستان

گرانی این کالاها فقط یک سوی ماجرا است و سوی دیگر پولی است که شهروندان باید بابت این اقلام پرداخت کنند. هزینه‌ای که برای بسیاری از مردم بیش از حد توان است و شهروندان معتقدند که درآمدهای آنان فقط صرف سیر کردن شکم می‌شود. قائم مقام معاونت اقتصادی استانداری خوزستان در این باره به فارس می‌گوید: بررسی آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که متوسط هزینه‌های خوراکی و دخانی سالیانه خانوارهای شهری در کشور در سال 95 حدوداً سه میلیون بیش از هزینه‌های یک خانوار شهری در خوزستان بوده است.

یدالله مهرعلیزاده می‌افزاید: اما متوسط درآمد خالص سالانه پولی و غیر پولی یک خانوار شهری در ایران حدودا 39 میلیون تومان و در استان خوزستان حدودا 37 میلیون تومان بوده و سال 96 در ایران حدودا 44 میلیون تومان و در استان خوزستان حدودا 40 میلیون تومان بوده است.

وی بیان می‌کند: این آمار نشان می‌دهد که فاصله درآمد و هزینه در ایران سال 95 حدوداً نزدیک بوده است اما در خوزستان میزان درآمد یک میلیون بیشتر از هزینه بوده است و میزان درآمد در ایران سال 96 دو میلیون بیش از هزینه بوده در حالی که میزان درآمد در خوزستان 96 یک میلیون بیشتر از میزان هزینه‌ها بوده است.

این مقام دولتی معتقد است که یکی از دلایل افزایش تورم در خوزستان وجود گسترده شرکت‌های دولتی با دستمزدهای فراتر از میانگین دستمزد استان است. چنین دستمزدهایی قدرت خریدی برای قشر خاصی از مردم استان ایجاد می‌کند که می‌تواند بر افزایش قیمت کالاها و خدمات مورد نیاز خانوارهای استان تاثیر بگذارد.

علت بالا رفتن نرخ تورم در خوزستان

مدیرکل امور اقتصاد و دارایی خوزستان نیز به فارس می‌گوید: 80 درصد حجم اقتصاد خوزستان دولتی و متعلق به کارخانجات بزرگ صنعتی است و به همین دلیل حجم زیادی از خانوارها در بخش دولتی مشغول هستندو معمولاً سطح درآمد در دستگاه‌های دولتی بالا است و به همین دلیل نوسان قیمت‌ها برای همه مردم به شکل واقعی محسوس نیستند.

مسعود صدری می‌افزاید: در سایر استان‌ها بخش زیادی از حجم اقتصاد وابسته به بنگاه‌های خصوصی و صنایع پایین دستی است و کوچک‌ترین نوسان اقتصادی به صورت مستقیم بر معیشت مردم تأثیر می‌گذارد. در این استان‌ها چون اکثر خانوارها از بخش خصوصی حقوق می‌گیرند و میانگین دستمزد آنها پایین است، طبیعتاً قدرت آنها کاهش پیدا می‌کند و نرخ تورم تا حدودی پایین می‌آید.

وی بیان می‌کند: دومین مسئله در خوزستان شرایط آب و هوایی مانند گرما و شرجی نفس گیر، گرد و خاک و سایر آلودگی‌ها است که بازدهی نیروی کار را پایین می‌آورد و همین مسئله قیمت تمام شده را بالا می‌برد.

مدیرکل امور اقتصاد و دارایی خوزستان عنوان می‌کند: خوزستان نسبت به سایر استان‌ها میزبان حجم زیادی از کارگران مهاجر از استان‌های دیگر است؛ این کارگران به دلیل داشتن شغل و درآمد مناسب معمولاً قدرت خرید بالایی دارند و همین مسئله در بالا رفتن نرخ تورم موثر است.

وی می‌گوید: البته این فشار اقتصادی و نوسانات روی قشر آسیب پذیر خوزستان تأثیر مستقیم می‌گذارد و این افراد در مقابل تورم مصونیت کمتری دارند که دولت باید از طریق نهادهای حمایتی مانند بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی(ره) و یا سازمان تأمین اجتماعی باید آنها را شناسایی و با ارائه بسته‌های حمایتی از وارد آمدن فشار اقتصادی به آنها بکاهد.

به گزارش خبرگزاری فارس، براساس آمارهای منتشر شده از مسؤولان، شاخص فلاکت در خوزستان که از ترکیب نرخ تورم و بیکاری به دست آمده 29 درصد است که 3.3 درصد از میانگین کشوری بیشتر است. همچنین براساس آمار منتشر شده از در بهار 97 وضعیت شاخص فلاکت در خوزستان فقط از استان‌های آذربایجان غربی، سیستان و بلوچستان، لرستان، ایلام و چهارمحال و بختیاری بهتر بوده است.

همچنین تأخیر در پرداخت حقوق بسیاری از کارگران و فاصله درآمدی بین مردم عادی و کارمندان صنایع و کارخانجات بزرگ سبب شده که تأثیر گرانی‌ها بر زندگی این خانوارها بیش از آمارهای ارائه شده است.

با توجه به شاخص‌های به دست آمده و میانگین درآمد و هزینه‌های خانوارهای خوزستانی می‌توان دریافت که برخی از خانواده‌های خوزستانی در شرایط فعلی در تأمین مایحتاج زندگی خود هم به مشکل بر می‌خورند و لازم است که دولت از طریق نهادهای حمایتی برای محافظت از وضعیت این خانوارها وارد عمل شود.

گزارش از سیدعلیرضا شریفی

انتهای پیام/

آذرماه 97

درآمد خوزستانی‌ها

دیالکتیک

سید علیرضا شریفی

شاخص فلاکت خوزستان

فارس

گزارش اقتصادی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

مطالب و نوشته‌های اخیر | آرشیو

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده نه تنها به موضوع حجاب به عنوان یک مسئله فرهنگی نگاه می‌کند، بلکه در تلاش است تا با تاکید بر مسائلی چون تفریح و اقتصاد خانواده، به بهبود وضعیت زنان در جامعه کمک کند.

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

 

مطابق قانون حجاب نه راننده‌ای به دلیل کشف حجاب مسافر جریمه می‌شود و نه مسافر صرفاً بر حسب گزارش راننده جریمه می‌شود.

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در دنیای مدرن امروز، جابه‌جایی و سفر نه‌تنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخص‌های کیفیت زندگی به شمار می‌آید. اما در ایران، با افزایش بی‌پیشینه قیمت خودروها، این نیاز به یک معضل تبدیل شده است. وضعیتی که به‌وضوح بار سنگینی را بر دوش خانواده‌ها گذاشته است.

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

برای ایجاد یک سازوکار قانونی مؤثر، ضروری است که نظام حقوقی کشور به تقنین قوانین خاص در زمینه نگهداری و سگ گردانی بپردازد و ضمانت‌های اجرایی لازم را نیز تصویب کند.

تعلق

تعلق

طبیعی است که اهواز مشکلات زیادی در حوزه‌های مختلفی دارد اما آیا تاکنون مردم برای دفع آب‌های سطحی مطالبه عمومی انجام دادند؟ آیا از مدیرانی که در گذشته‌ پروژه‌های ناقصی در این حوزه انجام دادند شکایت شده است؟ طبیعی است در صورتی که مردم این موضوعات را مطالبه نکنند هیچ‌وقت این مشکلات رفع نمی‌شود.

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

در برخی از شهرهای خوزستان آن‌چنان استفاده از سلاح و تیراندازی عادی شده است که شب‌ها شنیدن صدای ممتد تیراندازی به امری طبیعی برای مردم تبدیل‌شده است.

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

رئیس جمهور در 24 دی 92 از رسیدن آب شرب سالم به اهواز طی یک هفته خبر داد ولی مردم اهواز با گذشت 226 هفته از این وعده هنوز نتوانسته‌اند طعم آب سالم را بچشند و مدیران شرکت آبفا معتقدند که فرسودگی شبکه توزیع عامل این موضوع است.

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

هرچند در حادثه تروریستی اهواز افراد زیادی باید پاسخگو باشند اما قطعا استاندار خوزستان ومعاونان سیاسی - اجتماعی و امنیتی وی باید در برابر کوتاهی‌های انجام شده در بلاتکلیف بودن وضعیت فرمانداری اهواز در ۱۸ ماه گذشته و عدم پیش بینی و پیشگیری از معضلات امنیتی استان پاسخگو باشند.

غم نان در قطب تولید گندم کشور

غم نان در قطب تولید گندم کشور

خوزستان با تولید گندم مورد نیاز 12 میلیون و 500 هزار نفر نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد اما با این وجود مردم خوزستان با معضل نبود امنیت غذایی مواجه هستند که عمده آن به مسائل معیشتی باز می‌گردد.

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

دو‌ روز پیش نامه محرمانه عیسی کلانتری برای انتقال آب کارون افشا شد و‌ روز گذشته کلانتری به دل کارون هجوم‌ برد تا قضیه انتقال آب کارون، ماست مالی شود.