قطع همیشگی آب کارون با بهره برداری از تونل کوهرنگ 3

- سیدعلیرضا شریفی

موافقین ۰ مخالفین ۰
قطع همیشگی آب کارون با بهره برداری از تونل کوهرنگ 3
ساخت سد تونل سوم کوهرنگ به معنی انتقال کل باقیمانده آب رودخانه کوهرنگ و بیرگان و قطع شریان آب زردکوه بختیاری از کارون است.

به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز، امروز کارون آن کارون خروشان گذشته نیست؛ آن کارون بزرگی که جلگه خوزستان را با آبدهی‌های سالانه‌اش پر از حیات می‌کرد؛ آبگیر، تالاب، علفزار و کشتزارهای وسیع ایجاد می‌کرد و مردم حتی فکر نمی‌کردند که زمانی برسد آن آب گیرها و علفزارها نباشند و جای آنها را کلماتی مانند «ریزگرد» و «ریزمرگ» بگیرد و خوزستان از بی‌آبی به کانون تولید ریزگرد داخلی تبدیل شود.

بخش اصلی سرچشمه‌های دائمی کارون که حتی در فصل تابستان هم آب دارند از غار یخی چما و یخچال‌های طبیعی زردکوه بختیاری در منطقه کوهرنگ سرچشمه می‌گیرند و این سرشاخه بزرگ کارون با پیوستن چشمه‌های فروان و آبشار شیخ علیخان در کوهرنگ ادامه مسیر می‌دهد تا بزرگ‌ترین چشمه آب شیرین و چشمه کوهرنگ نیز به آن بپیوندد  و این آب‌ها با خلقتی حکیمانه به جلگه حاصلخیز  جنوب غربی یعنی خوزستان  و کارون جاری می‌شدند.

کاهش آورد آب رودخانه کارون

یک کارشناس مسائل محیط زیست می‌گوید: تفکر انتقال آب برای کشاورزی در دوران صفویه شکل گرفت و با تلاش‌هایی در کوهی بنام کوه کارکنان» در کوهرنگ با تلاش فراوان پیگیری شد اما به ثمر نرسید چراکه امکانات بشر در آن زمان نمی‌توانست کارون را به زاینده‌رود تزریق کند تا اینکه با مطالعاتی که بعد از جنگ جهانی دوم شکل گرفت منجر به احداث تونل اول کوهرنگ در سال 1332 شد  و اولین انتقال آب سرشاخه‌های کارون برای کشاورزی و صنعت شکل گرفت درحالی‌که این‌همه هزینه برای انتقال آب کاری کاملاً غیراقتصادی بود و با تونل اول کوهرنگ آب سرچشمه‌های کارون از غار یخی چما تا آبشار شیخ علیخان و چشمه بزرگ کوهرنگ همه به زاینده‌رود تزریق شد تا کشاورزی در اصفهان گسترش چشمگیر یابد.

کرامت حافظی می‌افزاید: در سال 1368 باقیمانده آب کوهرنگ با تونل دوم کوهرنگ به زاینده‌رود تزریق شد و پس آن باوجود کاهش چشمگیر کارون به علت تغییرات اقلیمی تونل سوم کوهرنگ از دهه 70 هجری شمسی وارد فاز اجرا شد تا باقیمانده آب تونل‌های اول و دوم کوهرنگ به‌طور کامل از کارون و خوزستان دریغ شوند.

وی می‌گوید: در آن سال‌ها که انتقال آب‌های کارون انجام شد آورد آب کارون بیش‌ازحد نرمال آن (حدود 20 میلیارد مترمکعب) بود و تا 36 تا 40 میلیارد مترمکعب می‌رسید اما امروز آورد آب کارون بسیار کمتر شده و در برخی سال‌ها به نصف و یک‌سوم و یک‌چهارم حد نرمال رسیده است.

حافظی می‌افزاید: آورد کارون از مجموع سرشاخه و از کل سرچشمه زاگرس به زیر 10 میلیارد مترمکعب و حتی گاهی حدود 5 میلیارد مترمکعب رسیده است و هرسال هم بدتر از سال قبل می‌شود به‌طوری‌که امسال حتی سدهای کارون در حال خروج از مدار تولید برق هستند و جزایر جدید در مقطع اهوازِ رود کارون شکل گرفته است و این فاجعه‌ای هولناک را برای خوزستان به وجود آورده است.

انتقال آب از 6 سرشاخه کارون

وی عنوان می‌کند: با این ‌وجود تاکنون شش سرشاخه از سرشاخه‌های کارون به‌طور کامل انتقال‌یافته است و حتی در طول زمان دو دهه ساخت تونل سوم کوهرنگ دو سرشاخه دیگر یعنی تونل چشمه لنگان (از سال 84) و تونل خدنگستان (از سال 92) آب بیشتری را به زاینده‌رود آن‌هم برای صنایع آب بر و برای غیر شرب انتقال داده‌اند.

این فعال محیط‌زیست بیان می‌کند: جمعاً ۴ انتقال آب به مسیر زاینده‌رود و ۲ انتقال آب هم به مقاصد دیگر مانند  کوچری گلپایگان قمرود (از سال ۹۵) و اراک (کمال صالح از سال ۹۰) در طول این سال‌ها بیش از یک میلیارد مترمکعب آب سرشاخه‌های کارون را انتقال داده‌اند که عموماً برای گسترش صنایع روزافزون، مسابقه افتتاح کارخانه‌های آب بر فلات مرکزی و گسترش کشاورزی غیراقتصادی که هزینه تولید محصولات آنها با افزایش هزینه‌های انتقال آب بسیار گران و غیراقتصادی شده است.

وی می‌گوید: این شرایط محیط‌زیستی کارون در بدترین تغییرات اقلیمی و کاهش شدید بارش‌ها و  افزایش شدید گرما و ریزگردها  پایین‌دست کارون یعنی خوزستان را به مرکز بحران‌های زیست‌محیطی تبدیل کرده است و قطعاً اولین اقدام باید تعطیل کردن تونل‌های ویرانگری مانند تونل سوم کوهرنگ باشد اما متأسفانه در این شرایط شاهد هستیم که نمایندگان مجلس در حال تصویب بودجه‌های کلان برای سد بیرگان (سد تونل سوم کوهرنگ) هستند و دولت نیز اصرار به بهره‌برداری هر چه زودتر این پروژه مرگبار برای کارون و خوزستان را دارد به‌طوری‌که مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان تأکید کرده است تونل سوم کوهرنگ تکمیل‌شده است و بالاخره پس از ۲۰ سال این پروژه به اتمام رسید، اما سد کوهرنگ سه ۲۶ درصد پیشرفت دارد که امیدواریم به کمک نمایندگان مجلس این پروژه تأمین هزینه شود».

انتقال باقیمانده آب کوهرنگ و بیرگان و قطع شریان آب زردکوه

این فعال محیط‌زیست عنوان می‌کند: تأکید به ساخت سد بیرگان (سد تونل سوم کوهرنگ) به معنی انتقال کل باقیمانده آب رودخانه کوهرنگ و بیرگان و قطع شریان آب زردکوه بختیاری از کارون و نابودی و مرگ کارون از کوهرنگ تا خوزستان، به‌طوری‌که هم‌اکنون با اتمام تونل سوم کوهرنگ و وجود ۸٫ دستگاه بزرگ پمپاژ امکان برداشت آب کوهرنگ تا 60 میلیون مترمکعب فراهم است اما با ساخت سد این تونل کل آب باقیمانده کوهرنگ انتقال می‌یابد و مسئولان چهارمحال بختیاری و خوزستان و دوست داران حیات ایران باید جلوی این اقدام را بگیرند چرا که فاجعه‌ای ابدی شکل خواهد گرفت و تأثیرات آن از منطقه حفاظت‌شده قیصری که سد بیرگان (تونل سوم کوهرنگ) در آنجا واقع‌شده تا کل مسیر کارون ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری فارس، امروز وقتی کارون را در مقطع اهواز بررسی می‌کنیم جز آب فاضلاب چیزی نیست و این شرایط در شهرهای پایین‌دست یعنی خرمشهر و آبادان بدتر است و حذف چشمه‌های دائمی کوهرنگ با افتتاح و بهره‌برداری سد تونل سوم کوهرنگ یعنی حذف آب در تابستان و نابودی کیفیت آب شرب  از اردل چهارمحال بختیاری تا خوزستان؛ باید دانست که چشمه‌های دائمی کارون آب تابستان را تأمین می‌کنند.

شاید نسل ما آخرین نسلی باشد که بتواند محیط‌زیست خوزستان و کارون را نجات دهد و هرچند که خیلی دیر شده است اما باید جلو تونل انتقال آب کوهرنگ سوم و تونل‌های دیگر را که البته آنها به حد تونل سوم کوهرنگ پیشرفت نداشته‌اند را گرفت و نباید فرصت را از دست داد؛ آیا وجود ریزگردهای داخلی خوزستان؛ بیماری‌های تنفسی؛ بیماری‌های آمیبی وابسته به آب آلوده؛ نابودی کشاورزی و معیشت و حتی آب شرب زنگ خطر نیست و آیا مسئولان در توجیه انتقال آب‌های کارون همچنان می‌گویند کارون آب مازاد دارد؟

انتهای پیام/72049/

آب خوزستان

انتقال آب خوزستان

انتقال آب کارون

بهمن 96

تونل کوهرنگ 3

دیالکتیک

سید علیرضا شریفی

گزارش اجتماعی

نظرات (۲)

آمارها دور از واقعیت هستند. مشکل اصلی خوزستان، شوری بیش از حد زمین و کشت‌های غیر منطقی نیشکر هست. سد گتوند هم مزید شوری آب است. پنج رودخانه بزرگ با آورد چهل میلیارد متر مکعب در سالهای عادی و دو برابر آن در تر سالی، آب کمی نیست.
چرا فقط میگید انتقال آب برای اصفهان؟ چرا نمیگد برای یزد برای چهارمحال و بختیاری؟
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

مطالب و نوشته‌های اخیر | آرشیو

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده نه تنها به موضوع حجاب به عنوان یک مسئله فرهنگی نگاه می‌کند، بلکه در تلاش است تا با تاکید بر مسائلی چون تفریح و اقتصاد خانواده، به بهبود وضعیت زنان در جامعه کمک کند.

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

 

مطابق قانون حجاب نه راننده‌ای به دلیل کشف حجاب مسافر جریمه می‌شود و نه مسافر صرفاً بر حسب گزارش راننده جریمه می‌شود.

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در دنیای مدرن امروز، جابه‌جایی و سفر نه‌تنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخص‌های کیفیت زندگی به شمار می‌آید. اما در ایران، با افزایش بی‌پیشینه قیمت خودروها، این نیاز به یک معضل تبدیل شده است. وضعیتی که به‌وضوح بار سنگینی را بر دوش خانواده‌ها گذاشته است.

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

برای ایجاد یک سازوکار قانونی مؤثر، ضروری است که نظام حقوقی کشور به تقنین قوانین خاص در زمینه نگهداری و سگ گردانی بپردازد و ضمانت‌های اجرایی لازم را نیز تصویب کند.

تعلق

تعلق

طبیعی است که اهواز مشکلات زیادی در حوزه‌های مختلفی دارد اما آیا تاکنون مردم برای دفع آب‌های سطحی مطالبه عمومی انجام دادند؟ آیا از مدیرانی که در گذشته‌ پروژه‌های ناقصی در این حوزه انجام دادند شکایت شده است؟ طبیعی است در صورتی که مردم این موضوعات را مطالبه نکنند هیچ‌وقت این مشکلات رفع نمی‌شود.

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

در برخی از شهرهای خوزستان آن‌چنان استفاده از سلاح و تیراندازی عادی شده است که شب‌ها شنیدن صدای ممتد تیراندازی به امری طبیعی برای مردم تبدیل‌شده است.

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

رئیس جمهور در 24 دی 92 از رسیدن آب شرب سالم به اهواز طی یک هفته خبر داد ولی مردم اهواز با گذشت 226 هفته از این وعده هنوز نتوانسته‌اند طعم آب سالم را بچشند و مدیران شرکت آبفا معتقدند که فرسودگی شبکه توزیع عامل این موضوع است.

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

هرچند در حادثه تروریستی اهواز افراد زیادی باید پاسخگو باشند اما قطعا استاندار خوزستان ومعاونان سیاسی - اجتماعی و امنیتی وی باید در برابر کوتاهی‌های انجام شده در بلاتکلیف بودن وضعیت فرمانداری اهواز در ۱۸ ماه گذشته و عدم پیش بینی و پیشگیری از معضلات امنیتی استان پاسخگو باشند.

غم نان در قطب تولید گندم کشور

غم نان در قطب تولید گندم کشور

خوزستان با تولید گندم مورد نیاز 12 میلیون و 500 هزار نفر نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد اما با این وجود مردم خوزستان با معضل نبود امنیت غذایی مواجه هستند که عمده آن به مسائل معیشتی باز می‌گردد.

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

دو‌ روز پیش نامه محرمانه عیسی کلانتری برای انتقال آب کارون افشا شد و‌ روز گذشته کلانتری به دل کارون هجوم‌ برد تا قضیه انتقال آب کارون، ماست مالی شود.