- سیدعلیرضا شریفی
به گزارش رهیاب، انتقال آب از سرشاخههای کانون و به ویژه احیای زاینده رود با احداث تونل بهشت آباد همیشه مورد بحث است و بسیاری از مسئولان استانهای اصفهان، خوزستان و مسئولان ارشد دولتی در این باره صحبتهای متناقضی مطرح کردند. در مطالعات شناخت این طرح میزان آب قابل انتقال ١. ١ میلیارد مترمکعب در سال در نظر گرفته شده بود ولی در مطالعات مرحله اول این رقم به ٧۴۶ میلیون مترمکعب در سال کاهش داده شد و متعاقبا در شهریور سال ١٣٨٩ این رقم به ۵٨٠ میلیون مترمکعب در سال کاهش یافت.
اما نبود یک خبر درست و جامع درباره این طرح و تنوع گفتههای مسئولان سبب سردرگمی مردم شده است.
مخالفت شورای عالی آب
مهدی قمشی، مشاور استاندار خوزستان در امور آب در این باره میگوید: مسئله و نگرانی اصلی در زمینه احداث کانال انتقال بهشت آباد است که اکنون کار عمرانی آن متوقف شده است و شورای عالی آب هم با احداث این تونل مخالفت کرده است. براساس مصوبه شورای عالی آب به جای تونل بهشت آباد باید ایستگاه پمپاژ احداث شود و انتقال محدود و در حدود ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب سالانه به استانهای کرمان، یزد و اصفهان منتقل شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز عنوان میکند: با توجه به اینکه آب انتقالی از بالادست است همواره تضمینی است و درصورت کاهش آب کارون بیش از همه مردم خوزستان آسیب میبیند. با احداث تونل بهشت آباد بهترین و با کیفیتترین آب سرچشمههای کارون به اصفهان منتقل میشود و کیفیت آب کارون لطمه جدی میخورد
قمشی تأکید میکند: هیچ آب مازاد در کارون وجود ندارد و هر گونه انتقال آب سبب کاهش کمی و کیفی آب کارون شده و کشاورزی را در خوزستان نابود میکند.
توقف اجرای طرح
ناصر صالحینسب، نماینده دشت آزادگان در مجلس شورای اسلامی نیز شهریورماه امسال عنوان کرد: خوشبختانه تلاش مسئولان استانی ردیف اعتباری طرح انتقال سرچشمههای کارون لغو شد و رئیسجمهور و رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان سخنانی خواستار لغو اقداماتی از این قبیل برای جلوگیری خسارت بیشازپیش به خوزستان شدند.
وی تأکید میکند: اجرای این طرح در حال حاضر به تعلیق درآمده و امیدواریم با پیگیری این تلاشهای اجرای طرح احداث تونل بهشت آباد از دستور کار خارج شود.
اجرا شدن طرح پس از ارزیابی زیست محیطی
اما روز گذشته مسئولان محیط زیست در روز جهانی تالابها به استانهای خوزستان و اصفهان سفر کردند. معصومه ابتکار درباره موضوع عدم اجرای کامل طرح انتقال آب از طریق تونل بهشتآباد و تناقضات موجود درباره این طرح و اینکه آیا این طرح از نگاه او صحیح است یا خیر، اظهار داشت: به عنوان کسی که در این زمینه مسئولیت دارد، اعلام کردم این کار تنها پس از تأیید و ارزیابیهای زیستمحیطی قابل اجرا خواهد بود و این کار هنوز انجام نشده است.
رئیس سازمان محیط زیست در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه هنگام تصویب طرح انتقال آب از طریق تونل بهشتآباد در سال ۸۱ یعنی ۱۳ سال پیش، شما به عنوان رئیس سازمان محیط زیست وقت در دولت حضور داشتید و آیا هنگام تصویب این طرح در هیئت دولت، پیشبینیها و کارشناسیهای لازم درباره آن صورت نگرفت، بیان کرد: آن زمان نیز مشروط به ارزیابی زیستمحیطی بود. ما نباید ارزیابی را انجام دهیم و ارزیابی زیستمحیطی بر اساس قانون توسط کارفرما اجرا میشود.
در ادامه نشست خبری مسئولان محیط زیست کشور در اصفهان، سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست بیان کرد: در مورد پروژه بهشتآباد و در مورد همه پروژههایی که از این نوع هستند، سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان ناظر، بررسی کننده و نهایتاً به عنوان تأیید کنندگان این گزارش مطرح بوده و به هیچ وجه، هیچ وظیفهای درباره اینکه گزارشی را تهیه کند و یا برخوردی انجام دهد که مطابق با اصول گزارش باشد را ندارد.
وی خاطرنشان کرد: پیرامون بهشتآباد، در حال حاضر هیچ اقدامی در این پروژه صورت نمیگیرد و قاعدتاً وزارت نیرو به عنوان کارفرما و یا هر شرکت دیگری باید گزارش ارزیابی خود را تحویل سازمان داده و مراحل خود را طی کند.
غیر قانونی بودن طرح بهشت آباد
اما در خوزستان، محمد درویش، مدیرکل آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه طرح انتقال آب کارون فاقد مجوزهای زیست محیطی است، گفت: اجرای طرح بهشت آباد غیرقانونی است و باید متوقف شود.
وی با اشاره به اینکه اختصاص اعتبار به طرحهای فاقد مجوزهای زیست محیطی ممنوع است، افزود: طرح بهشت آباد در حال اجراست و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور باید به این سوال پاسخ دهد که ردیف بودجه اجرای این طرح از کجا تامین میشود زیرا طرحی که مجوز زیست محیطی ندارد قانونی نیست و نمیتواند بودجه دریافت کند.
درویش تأکید کرد: حتی اگر ردیف بودجه طرح مربوط به سالهای قبل باشد، باز هم نیازمند مجوز زیست محیطی است.
بهشت آباد بدون پنهان کاری در حال انجام است
محمد حاج رسولیها، مشاور وزیر نیرو و مدیر عامل شرکت منابع آب ایران یک ماه پیش در در پاسخ به اینکه وی جزو هیئت سه نفره انتقال آب کارون به فلات مرکزی است و این طرحها پشت درهای بسته اجرا میشود، هرگونه مخفی کاری در اجرای طرحهای انتقال آب از سرشاخههای کارون را رد کرد.
وی با بیان اینکه تمام آمارهای مربوط به طرحها روی میز آمده و هیچ چیزی پنهان نیست، اظهار کرد: منابع و مصارف هر حوضه آبریز ثبت شده و نمایندگان سازمان آب و برق، کشاورزی و استانداران در جلسات حضور دارند و نسبت به این ارقام آگاه هستند.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب کشور افزود: پروژه سد بهشت آباد (طرح انتقال آب کارون به فلات مرکزی) فعال است و مجوز ارزیابی زیست محیطی دارد اما مطالعات تونل بهشت آباد در حال بازنگری است.
به گزارش رهیاب، تناقض در گفتههای مسئولان ارشد دولتی سبب سردرگمی مردم شده است و این بر خلاف موضوعی است که رئیس جمهور دولت یازدهم در تبلیغات انتخاباتیاش مبنی بر اجاد یک دولت شیشهای است. بررسی اقدامات دولت نشان از یک سیاسی کاری گسترده در حوزه محیط است که باید رئیس جمهور پیش از وقوع یک معضل بزرگ زیست محیطی در غرب کشور ورود پیدا کند.
انتهای پیام/