بافت فرسوده اهواز در تمنای تسهیلات و برنامه

- سیدعلیرضا شریفی

موافقین ۰ مخالفین ۰
بافت فرسوده اهواز در تمنای تسهیلات و برنامه
نبود برنامه مدون برای پایان دادن به فرسودگی برخی از مناطق اهواز و عدم تخصیص منابع برای پرداخت تسهیلات از سوی دولت به ساکنان این مناطق از معضلات بافت فرسوده است.

شکل گیری برخی از محلات و مناطق شهرهای بزرگ بنا به دلایل متعدد به گونه‌ای است که با ضوابط و معیارهای شهرسازی و معماری امروز به ویژه در کلان شهرها مغایرت دارد. این بافت به مرور زمان فرسوده‌تر شده و علاوه بر فرسودگی ابنیه، شبکه تاسیسات شهری آنها نیز فرسوده شده و کارکردهای شهری خود را از دست می دهند.

دلایل زیادی وجود دارد که مردم ترجیح می‌دهند منازل خود را در این بافت‌ها، نوسازی نکنند به همین دلیل نوسازی و بهسازی این نوع بافت‌ها، توجه و اهتمام ویژه دولت و شهرداری‌ها و همکاری مردم را می‌طلبد.

بافت‌های فرسوده شهری، محلات فرسوده‌ای در فضای شهری است که مسائل و پیچیدگی‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و شیوه خود را دارد.این محلات و بافت‌ها از یک سو دارای ریشه‌های سکونتی ارزشمند با غنای فرهنگی، اجتماعی و معماری است و از طرف دیگر به جهت فرسودگی شدید، نبود دسترسی مناسب به خدمات شهری و بهداشتی، وجود مشکلات اجتماعی و امنیتی و آسیب‌پذیری در برابر زلزله، سیل و آتش سوزی و نیز عدم تطابق با زندگی امروز شهری و شهرسازی مدرن دارای مشکلات رو بنایی و زیر ساختی هستند.

14 هزار هکتار بافت فرسوده

بنا بر گفته جمشید سلحشور، 14 هزار هکتار بافت فرسوده در کلانشهر اهواز وجود دارد. رئیس کمیسیون عمران شورای شهر اهواز بافت فرسوده را در 16 محله این کلانشهر می‌داند و معتقد است که در واقعیت فضای فرسوده شهر اهواز بیش از این مقدار است.

عامری، منبع آب، حصیرآباد، لشکرآباد، هسته مرکزی و نیز قسمت هایی از بخش های جنوبی شهر جزو بافت‌های فرسوده شهر اهواز به شمار می‌روند که سلحشور از برنامه ریزی شهرداری اهواز برای کاهش فضای فرسوده در آنها خبر داد اما می‌گوید: متأسفانه همکاری خوبی از سوی دولت با شهرداری در این زمینه نشده به طوری که مبنا بر این بود وامی در اختیار متقاضیان قرار گیرد تا به احیای بناهایشان بپردازند ولی تا کنون هیچگونه اعتباری به بانک ها داده نشده است.

سلحشور از خرید چند خانه فرسوده در منطقه منبع آب برای احداث پارک خبر داد اما تصریح می‌کند که این طرح به صورت نیمه تمام رها شد. وی تأکید می‌کند: برای کاهش بافت های فرسوده اهواز باید سیاستی صحیح و فکری اساسی صورت گیرد چرا که با سیاست گذاری و هماهنگی شهرداری می‌توانیم کاهش بافت فرسوده و سپس جایگزین امکانات مناسب را شاهد باشیم.

بی توجهی؛ عامل بی رغبتی برای سرمایه گذاری

نادر زرگانی، یکی از ساکنان منطقه حصیر آباد به خبرنگار رهیاب می‌گوید: در روزگاری که شهر اهواز محدود به چند منطقه بود، حصیر آباد جزو مناطق پر رونق محسوب می‌شد اما با توسعه شهر کم کم این منطقه به منطقه‌ای با کمبودهای فراوان تبدیل شد. وی معتقد است: این منطقه دوران پر رونق خود را تجربه کرده و دیگر جای پیشرفت ندارد به همین دلیل کسی رغبتی برای سرمایه گذاری در آن را ندارد.

زرگانی حرفش را پس می‌گیرد و ادامه می‌دهد: اگر دولت و شهرداری همتی از خود نشان دهند که بخواهند دوباره رونق را به این منطقه بازگردانند خود مردم حصرآباد توانایی سرمایه گذاری را دارند اما متأسفانه بی توجهی دولت و شهرداری به مناطق فرسوده سبب شده که مردم از سرمایه گذاری ترس داشته باشند.

این شهروند اهوازی عنوان می‌کند: چندین سال است که چهره منطقه حصیر آباد همینی است که می‌بینید و هیچ اقدامی از سوی دولت و شهرداری در آن انجام نشده است، در حالی که برخی دیگر از مناطق در سال‌های اخیر با رشد چشمگیر منابع و امکانات مواجه شده‌اند.

پیروز حناچی، معاون وزیر راه‌ و شهرسازی نیز با اشاره به تدوین طرح جامع شهر اهواز می‌گوید: یکی از برنامه‌هایی که در طرح جامع شهر اهواز پیش‌بینی و یا چارچوب‌گذاری می‌شود اقداماتی در راستای احیای بافت فرسوده شهر اهواز است.

وی با بیان اینکه مطالعات تکمیلی برای موارد خاص از جمله بافت فرسوده شهر اهواز انجام می‌شود، گفت: طرح جامع شهر اهواز براساس مطالعات پایه‌ای این شهر است. تلاش می‌کنیم این طرح را به تصویب برسانیم تا راه را برای مطالعات بیشتر هموار سازیم.

نبود برنامه و اراده

علی‌اصغر محمدی، کارشناس حوزه راه و شهرسازی در گفتگو با رهیاب می‌گوید: بافت فرسوده به دلیل ساختار زندگی افراد و مدت زمان همسایگی آنها دارای غنای فرهنگی و اجتماعی است اما به دلیل نوع ساخت و ساز و کمبود زیرساخت‌ها به فضایی امن برای ارتکاب جرم تبدیل شده است.

وی می‌افزاید: یکی از راه‌های رونق بخشی به مناطق بافت فرسوده تخصیص تسهیلات برای ساکنان آن منطقه است، البته این تسهیلات باید در صورتی به مردم واگذار شود که برنامه‌ای منسجم برای تغییر در بافت فرسوده تدوین شده باشد. در این برنامه به غیر از بحث امکانات و زیرساخت‌ها باید نحوه ساخت بناها هم مورد بحث و مطالعه قرار گیرد.

این کارشناس حوزه راه و شهرسازی بیان می‌کند: در حال حاضر برنامه‌ای برای بافت‌های فرسوده از سوی شهرداری کلانشهر اهواز دیده نمی‌شود و شاید مهم‌ترین عامل آن نبود منابع درآمدی است؛ دولت باید در این مسئله ورود کند چرا که خارج کردن این مناطق از فرسودگی می‌تواند بسیاری از ناهنجاری‌های اجتماعی و فرهنگی را کاهش دهد.

محمدی تأکید می‌کند: مردم ساکن در مناطق بافت فرسوده در صورتی در این مناطق سرمایه گذاری می‌کنند که اقدامی از سوی دولت و شهرداری ببینند در غیر این صورت همه به دنبال مهاجرت از این مناطق به محله‌های جدید هستند، گرچه در کوتاه مدت مشکل آنها حل می‌شود اما در آینده این مشکل به وجود می‌آید که مناطق در حال توسعه گسترش پیدا می‌کنند و ایجاد زیرساخت‌ها برای آنان هزینه‌های زیادی را بر عهده دولت و شهرداری می‌گذارد، هزینه‌های کلانی که باز هم توسعه کلانشهر اهواز را تحت تأثیر می‌گذارد.

به گزارش رهیاب، به نظر می‌رسد اعطای تسهیلات در چند مرحله برای تعداد واحدهای مسکونی محدود و استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در ایجاد زیرساخت‌ها و تسعه منابع می‌تواند در رونق بخشیدن به مناطق فرسوده اهواز کمک کند.

انتهای پیام/

بافت فرسوده اهواز

بهمن 94

تاکسی اهواز

جمشید سلحشور

حصیر آباد

دیالکتیک

رهیاب

سید علیرضا شریفی

گزارش اجتماعی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

مطالب و نوشته‌های اخیر | آرشیو

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده نه تنها به موضوع حجاب به عنوان یک مسئله فرهنگی نگاه می‌کند، بلکه در تلاش است تا با تاکید بر مسائلی چون تفریح و اقتصاد خانواده، به بهبود وضعیت زنان در جامعه کمک کند.

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

 

مطابق قانون حجاب نه راننده‌ای به دلیل کشف حجاب مسافر جریمه می‌شود و نه مسافر صرفاً بر حسب گزارش راننده جریمه می‌شود.

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در دنیای مدرن امروز، جابه‌جایی و سفر نه‌تنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخص‌های کیفیت زندگی به شمار می‌آید. اما در ایران، با افزایش بی‌پیشینه قیمت خودروها، این نیاز به یک معضل تبدیل شده است. وضعیتی که به‌وضوح بار سنگینی را بر دوش خانواده‌ها گذاشته است.

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

برای ایجاد یک سازوکار قانونی مؤثر، ضروری است که نظام حقوقی کشور به تقنین قوانین خاص در زمینه نگهداری و سگ گردانی بپردازد و ضمانت‌های اجرایی لازم را نیز تصویب کند.

تعلق

تعلق

طبیعی است که اهواز مشکلات زیادی در حوزه‌های مختلفی دارد اما آیا تاکنون مردم برای دفع آب‌های سطحی مطالبه عمومی انجام دادند؟ آیا از مدیرانی که در گذشته‌ پروژه‌های ناقصی در این حوزه انجام دادند شکایت شده است؟ طبیعی است در صورتی که مردم این موضوعات را مطالبه نکنند هیچ‌وقت این مشکلات رفع نمی‌شود.

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

در برخی از شهرهای خوزستان آن‌چنان استفاده از سلاح و تیراندازی عادی شده است که شب‌ها شنیدن صدای ممتد تیراندازی به امری طبیعی برای مردم تبدیل‌شده است.

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

رئیس جمهور در 24 دی 92 از رسیدن آب شرب سالم به اهواز طی یک هفته خبر داد ولی مردم اهواز با گذشت 226 هفته از این وعده هنوز نتوانسته‌اند طعم آب سالم را بچشند و مدیران شرکت آبفا معتقدند که فرسودگی شبکه توزیع عامل این موضوع است.

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

هرچند در حادثه تروریستی اهواز افراد زیادی باید پاسخگو باشند اما قطعا استاندار خوزستان ومعاونان سیاسی - اجتماعی و امنیتی وی باید در برابر کوتاهی‌های انجام شده در بلاتکلیف بودن وضعیت فرمانداری اهواز در ۱۸ ماه گذشته و عدم پیش بینی و پیشگیری از معضلات امنیتی استان پاسخگو باشند.

غم نان در قطب تولید گندم کشور

غم نان در قطب تولید گندم کشور

خوزستان با تولید گندم مورد نیاز 12 میلیون و 500 هزار نفر نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد اما با این وجود مردم خوزستان با معضل نبود امنیت غذایی مواجه هستند که عمده آن به مسائل معیشتی باز می‌گردد.

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

دو‌ روز پیش نامه محرمانه عیسی کلانتری برای انتقال آب کارون افشا شد و‌ روز گذشته کلانتری به دل کارون هجوم‌ برد تا قضیه انتقال آب کارون، ماست مالی شود.