- سیدعلیرضا شریفی
اردوهای راهیان نور برای مردم مرزنشین امیدواریهایی ایجاد کرد که با تحقق آنها میتوان رونق را به این مناطق بازگرداند.
رهیاب؛ سید علیرضا شریفی: جنگ که به ایران تحمیل شد و شهرها سقوط کردند عزمی برای بازپس گرفتن آنها در بین ملت غیور به وجود آمد؛ بعد از آزادسازیها عدهای خودجوش به مناطق جنگ زده رفتند که یاد و خاطره شهدا را پاس بدارند و تأکید کنند حتی اگر اینجا خاک خالی باشد اجازه نمیدهیم کسی برای تصرف یک وجب از آن چشم بدوزد.
بعد از پایان جنگ کسانی که میدانستند چه ظرفیت غنی فرهنگی در سرزمینهای غربی و جنوبی کشور در حال خاک خوردن است به صورت خودجوش خانوادههای خود را به این سرزمینها میبردند. در سال 76 بسیج دانشجویی از ظرفیت اردویی خود برای بازدید از مناطق جنگ زده استفاده کرد و به تناوب آن بسیج محلات هم این اقدام را آغاز کرد.
فروردین 78 که امام خامنهای از گنج نهفته دغاع مقدس در خوزستان یعنی شلمچه بازدید کرد همه نگاههای به این سمت و سو منعطف شد که این زمین بی آب و علف چه دارد. با رونق سفرها به این مناطق و رشد چشمگیر تعداد زائران مقام معظم رهبری در سال 84 در قالب اساسنامه بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس، ستاد مرکزی راهیان نور ماموریت خود را آغاز کرد.
حج بصیرتی
فرمانده قرارگاه مرکزی راهیان نور سپاه و بسیج نیز چندی پیش با بیان اینکه خداوند متعال شرایطی فراهم کرده تا بتوانیم ظرفیتهای مختلف کشور را در برنامهای مانند راهیان نور تجمیع کنیم، اظهار داشت: راهیان نور یک حج بصیرتی است و امسال شرایط برای بازدید 6 میلیون نفر در قالب این کاروانها فراهم شده است.
سردار «علی فضلی» افزود: برای خدمت به این 6 میلیون نفر، 200 هزار خادم در قالب تیمهای پشتیبانی گرد هم آمدهاند و امسال سعی کردیم قرارگاه فرهنگی برای دانش آموزان و معلمان را با همکاری وزارت آموزش و پرورش تقویت کنیم.
فرمانده قرارگاه مرکزی راهیان نور سپاه و بسیج با بیان اینکه خورستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان، بوشهر، بندرعباس و آذربایجان غربی استانهای هدف در سفرهای زیارتی راهیان نور هستند، گفت: امسال زیرساختها را توسعه دادیم و 3 نقطه برای بازخوانی عملیاتهای دفاع مقدس تعریف شده است. برای تقویت کارهای فرهنگی قرارگاه شهید علم الهدی، آموزش و پرورش و دانشگاه آزاد نیز در یک قرارگاه فرهنگی تجمیع شدند تا ظرفیتهای فرهنگی بدون موازی کاری به کار گرفته شوند.
وی بیان کرد: زیارت اربعین نیز از چندسال پیش به اوج خود رسیده است و با توجه به گسترش جمعیت زائران کربلا همه ظرفیتهای قرارگاه راهیان نور برای خدمت به زائران به کار گرفته میشود. قرارگاه راهیان نور ظرفیتهای گسترده ای در اختیار دارد که قبل از آغاز سفرها در اختیار ستاد اربعین قرار میگیرد.
مقابله راهیان نور با جنگ نرم
سردار فضلی درباره تأثیر فرهنگی کاروانهای اردویی راهیان نور اظهار کرد: در این سالها هجمه جنگ نرم به کشور افزایش یافته و دشمنان انقلاب اسلامی به دنبال براندازی نرم هستند، اما خوشبختانه مردم ما هوشمند هستند و چون کاروانهای راهیان نور مردمی هستند، پای کار آمدند و این نخستین اثر فرهنگی این اردوهاست.
وی اظهار کرد: راهیان نور مردمی است و ما فقط وظیفه تأمین امنیت، بسترسازی و فراهم کردن امکانات و جلوگیری از حوادث را داریم تا مردم دسترسی راحتی به مناطق جنگی داشته باشند. فرمانده قرارگاه مرکزی راهیان نور بسیج و سپاه با تأکید بر این موضوع که دفاع مقدس فرهنگ خودباوری را در ایرانیان تقویت کرد، گفت: ما باید تجربههای خود در دفاع مقدس را در اختیار نسل جوان قرار دهیم تا خودشان مسیر آینده را انتخاب کنند.
وقتی کاروان راهیاننور سوت حرکت به سمت شهرهای جنوبی و غربی را دمید، بسیاری از مرزنشینان خوزستانی امیدوار شدند و در مسیر آنها دکههای بینراهی زدند، اما در نخستین مرحله چیزی نصیب مرز نشینان نشد مگر اینکه برخی بگویند: اَه جنگ چقدر بد است.
حفاظت از اموال مردم در روزگار جنگ و جهاد یکی از ویژگیهای بارز شهید «علی هاشمی» ملقب به سردار هور و مغز متفکر عملیات خیبر بود. این را برادر شهید میگوید و ادامه میدهد: علی نمیخواست بیش از تحمل جنگ و آوارگی به عشایر ساکن در منطقه آسیب برسد و به دنبال این بود که بعد از دفاع مقدس و به هنگام بازگشت به روستای خود بتوانند کارشان را انجام دهند.
عارف هاشمی» اظهار میکند: کار اغلب عشایر عرب ما کشاورزی و دامپروری است و به همین دلیل جنگ تحمیلی به آنها آسیب زیادی رساند، اما علی با گماردن نگهبان از غارت دام عشایر جلوگیری میکرد.
برادر شهید هاشمی میافزاید: ما بعد از جنگ تحمیلی باید بیش از این اقداماتی برای عشایر انجام میدادیم. زیرا آنها در خط اول مقاومت و جهاد قرار داشتند.
وی بیان میکند: چندسالی است موضوع اعزام کاروانهای راهیان نور در
کشور آغاز شده و این کاروانها از مناطق جنگ زده که در اغلب آنها عشایر مشغول به
کار هستند، بازدید میکنند. در این شرایط ما باید کاری کنیم که عشایر و مردم
مرزنشین ما که از نظر اقتصادی توانمند نیستند، از برکت این حضور منتفع شوند.
وی معتقد است؛ باید نیاز کاروانهای راهیان نور از خوزستان و از خود مناطق مورد
بازدید تامین شود تا بتوان به ذخیرههای انقلاب خدمتی نوین کرد.
تامین نیاز از مناطق مورد بازدید
به همین دلیل مسئول روابط عمومی قرارگاه راهیان نور میگوید: بر اساس بخشنامه ای که 3 سال پیش ابلاغ شد همه نیازهای کاروانهای راهیان نور باید از مناطق مورد بازدید تامین شود.
«احمد رحیم زاده» اظهار میکند: برای نمونه اردوگاههای مستقر در حمیدیه صد در صد نیاز خودشان را از این شهرستان تامین میکنند. او ادامه میدهد: هیچ کاروانی حق ندارد از محل اعزام خود نیازهایش را تامین کند و باید محصولات مورد نیاز را از خوزستان خریداری کند.
عبدالحسن مقتدایی نیز در آخرین جلسه شورای اداری خوزستان تصریح کرد:
مدیران استان در زمینه دفاع مقدس باید نگاهی متفاوت داشته باشند چرا که خوزستان هم
مهد جنگ و دفاع مقدس بوده و هم در حال حاضر میزبان راهیان نور و بازدید کنندگان
جبهه های جنگ است.
استاندار خوزستان نیز بر ضرورت نگهداشتن آثار جنگ و دفاع مقدس تاکید
کرد و ادامه داد: بازسازی صحنه های دفاع مقدس به صورت بدلی ارزشی ندارد بلکه این
صحنه ها باید در محیط های واقعی نگهداری و در معرض دید بازدید کنندگان قرار گیرند.
پیگیری ثبت ملی بیمارستان صحرایی امام حسین(ع)
وی با بیان اینکه کارکرد موزه های دفاع مقدس نیز در این راستا مطرح می
شود، عنوان کرد: بیمارستان صحرایی امام حسین(ع) نیز از جمله آثار دفاع مقدس است که
باید آن را به صورت کامل بازسازی و احیا کرد.
مقتدایی، با اشاره به اینکه این بیمارستان جزو میراث مهم و با ارزش
استان خوزستان است، ابراز کرد: ثبت ملی این بیمارستان در حال پیگیری است و همچنین
مقدمات تبدیل آن به مرکز موزه گردشگری جنگ نیز در حال انجام است.
وی با اشاره به ضرورت انجام گلریزان برای حفظ آثار شهدا و دفاع مقدس،
اظهار کرد: هر سازمان باید در کنار اجرای طرح های عمرانی خود عهده دار بازسازی
بخشی از بیمارستان صحرایی امام حسین(ع) باشد.
به گزارش رهیاب، ظرفیت غنی فرهنگی و گردشگری مناطق جنگی خوزستان یکی از فرصتهای توسعه است؛ ظرفیتی که میتوان با بهره گیری از توانایی مرزنشینان از آن بهره کافی برد. عملکرد منفعل اداره کل میراث فرهنگی خوزستان در این سالها یکی از علل این موضوع است.
همچنین در سالهای گذشته تعاونیهای مرزنشین خوزستان توانسته اند به جایگاه خوبی در کشور دست یابند و در حال حاضر 23 تعاونی مرزنشین فعال در خوزستان وجود دارد که باید از ظرفیتهای آنان در رونق فعالیتهای اقتصادی استفاده کرد. البته نحوه این عملکردها باید در قالب برنامهای منظم و دقیق تدوین شود که منابع به یک جا ختم نشود.
انتهای پیام/