- سیدعلیرضا شریفی
رهیاب- سید علیرضا شریفی: کثیفی خیابان، گرفتگی فاضلاب، نمای زشت بازار، عرضه مواد خوراکی غیر بهداشتی، افزایش هزینهها و شکل گیری ترافیک سنگین حاصل بازارهای غیرمجاز در سطح شهر اهواز است. بازارهای کیان و خشایار یکی از این نوع بازارها هستند که مشکلات فراوانی برای مردم ساکن آن محله ایجاد کردهاند.
بازارچه خشایار اهواز در خیابان زینب این منطقه واقع است و تاکنون چندین بار نیروهای خدمات شهری شهرداری اهواز برای جمع آوری آنها اقدام کردهاند اما نیمه کاره رها کردن این اقدامات معضلات وجود این بازارها را نسبت به گذشته افزایش داده است.
اینکه باید شهرداری اهواز برای ساماندهی آنها اقدام کند خواسته قابل قبولی است اما اینکه مردم شهر علیرغم دیدن معضلات بهداشتی در این بازار و تردد انواع موش و گربه از لابه لای مواد غذایی باز هم از این بازارها مایحتاج خود را تأمین میکنند غیر قابل قبول است. با طرح این پرسش به میان شهروندان رفتیم و آقای سواری دربارهاش گفت: بازار بهداشتی و با قیمت مناسب در این اطراف میبینید که من هر روز بروم و از آن خریداری کنم؟
تو بپرس که سرنوشت بازارچه بیان چه شد
وی معتقد است: تا وقتی که خود شهرداری ارادهای برای جمع آوری بازار و ساماندهی آن نداشته باشد نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که مردم از آنها خریداری کنند چرا که در محدوده خشایار 3 بازار وجود دارد که هر 3 تای آنها غیر مجاز هستند و سد معبر ایجاد کردند.
حرف آخر این شهروند این بود که جوون تو که دستت به مسئولان میرسد بپرس که چرا بازارچه بیان که کلنگش را در سال 1382 به زمین زدند هنوز به دست بازاریان نرسیده که بخواهند به آنجا منتقل شوند و برای مردم مشکلاتی ایجاد نکنند.
سوال خوبی بود. قطعه زمینی در منطقه خشایار در سال 81 با توافق بین اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی با علوم پزشکی اهواز در آن محل به پیمانکاری واگذار شد که یکصد باب مغازه بسازد و تحویل مردم دهد. پیمانکار مجوزها را پیگیری کرد و از مردم برای ساختن این مغازهها پول گرفت. اما بعدها مشخص شد که این پیمانکار 114 باب مغازه موجود در بازارچه را به 400 نفر فروخته حالا با صدای بلند میگوید: هرکس که پول بیشتری به من بدهد مغازه را تحویلش میدهم.
روز خوشی که نرسید
روزی خوشی که مردم منطقه خشایار برای خرید مواد غذایی از مغازههای شیک را داشتند نرسید چرا که دیگر کسبه بازار میلیونها تومان پول نداشتند که این مغازهها را خریداری کنند و بدهی پیمانکار به بانکها و اداره مالیات سبب شد که این مغازه به دیگر مالکان واگذار شود و سرنوشت بازارچه بیان به سرنوشت بازارچه فردوس کیان دچار شود.
عیسی که در بازار مرغ میفروشد، میگوید: مجبوریم، اگر بیکار شویم باید چه کاری انجام دهیم؟ یک بازار به اسم ما درست کردند و تحویل سرمایه داران دادهاند به نظر شما مقصر ما هستیم یا کسانی که با پول ما مغازه میسازند و تحویل دیگران میدهند؟
وی میافزاید: ما خودمان هم از این اوضاع ناراضی هستیم. در تابستان از شدت گرما انرژی مان هدر میرود و در زمستان سوز سرما و آبگرفتگی خیابان نمیگذارد کار کنیم. ما هم دلمان میخواهد برویم داخل یک مغازه و جنسمان را به دست مشتری برسانیم اما وقتی برایمان جایی فراهم نمیکنند ما باید چه کنیم؟
این کسبه بازارچه خشایار عنوان میکند: آّب و برقمان غیر مجاز است و میدانیم در رزق و روزیمان تأثیر میگذارد اما مجبورمان کردهاند به اینکه در خیابان کاسبی کنیم و گرنه یک کاسبی که روزانه 50 کیلو سیب زمینی میفروشد از کجا باید 70 میلیون تومان بدهد و یک مغازه بخرد. اگر بازارچه آماده است به صورت رهن و اجاره به کسبهها واگذار کنند هم برای خودشان درآمدی است و هم برای ما سرپناهی.
عزمی برای ساماندهی وجود ندارد
ابوجواد یکی دیگر از کسبههای بازار است که فقط بعد از ظهرها میآید؛ علتش معلم بودن اوست. وی معلم پرورشی در یکی از مدارس راهنمایی اطراف است و به دلیل کم بودن درآمدش مجبور به کاسبی در بازار شده است. وی معتقد است عزمی در شهرداری اهواز برای ساماندهی بازارهای غیر مجاز وجود ندارد تا بتوانند برروی کم کاری خودشان سرپوش بگذارند.
وی عنوان میکند: ساماندهی یک بازار غیر مجاز مگر چه میخواهد؟ مکان؟ مکان وجود دارد. چرا واگذار نمیکنند؟ تخلفی توسط پیمانکار انجام شده؟ متخلف را به دادگاه معرفی کنند و به جای تغییر کاربری بازار، مغازهها را به کاسبان به صورت رهن، اجاره و یا فروش با استفاده از تسهیلات واگذار کنند در آینده هم میتوانند از مغازه داران ملیات و عوارض بگیرند و هم اینکه کسی مزاحم کارهای خدماتی شان در شهر نمیشود.
این کاسب ادامه میدهد: چرا بازارچه فردوس در کیان خالی از کسبه است و امروز بازار در کنار 2 مدرسه سبب ایجاد مزاحمت برای دانش آموزان شده است. چه انتظاری داریم که دانش اموزان این مدرسه بتوانند در آینده موفق بشوند؟ وقتی همه این مشکلات را کنار هم بچینیم میبینیم که عزمی برای حل این مشکل وجود ندارد.
به گزارش رهیاب، عظیم شمخانی، معاون خدمات شهری شهرداری اهواز مانند همیشه پاسخگوی خبرنگاران نیست و حکایت مشکلات زنجیرهای بازارچههای غیر مجاز باید ادامه پیدا کند. مردم هم نه راهی برای خروج از این مشکل دارند و نه میتوانند راهی بیابند و برای همین فقط نظاره گر عملکرد مسئولان شهری هستند.
امروز دیگر این مشکل طبیعی شده که اگر آب، برق، فاضلاب، ترافیک و خدمات در این منطقه مشکل ساز باشد همه مسئولان رو به بازارچه کنند و بگویند تقصیر، تقصیر مردم است، اگر بازارچه جمع شود خدمات میدهیم و هیچکس هم پاسخگوی این نیست که چه کسی باید بازارچه را ساماندهی کند.
انتهای پیام/