- سیدعلیرضا شریفی
به گزارش رهیاب، خوزستان به دلیل اهمیتی که از نظر اقتصادی دارد همواره مورد توجه اتباع خارجه است و به همین دلیل باید برای ورود و خروج آنها ساماندهی شود. حضو اتباع غیر مجاز خارجی و به کار گرفتن آنها در مشاغل مختلف علی رغم اشغال بازار کار مشکلات اجتماعی را در جامعه پدیدار میکند.
به دلیل اهمیت موضوع حمید سیلاوی مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی در دفتر رهیاب حاضر شد تا پاسخگوی سوالات مختلف خبرنگاران رهیاب باشد. آنچه در پی می آید متن گفتگوی رهیاب با وی است.
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی میگوید: اتباع خارجی که به کشور میآیند باید ساماندهی شوند تا مشکلاتشان رفع شود و همچنین ناهنجاریهایی در کشور ایجاد نکنند. در ایران ساماندهی این اتباع بر عهده اداره امور اتباع خارجه وزارت کشور است و در استان هم بر عهده این اداره کل زیر نظر استانداری خوزستان است.
وی میافزاید: 4 دسته از اتباع خارجی وارد کشور میشوند. پناهندگان که به خاطر مشکلات سیاسی و معیشتی کشورشان را ترک میکنند و درخواست پناهندگی میدهند. دسته دوم به صورت مقیم وارد کشور میشوند که یا با تبعه ایرانی ازدواج کردهاند و یا در گذشته ساکن ایران بودهاند.
سیلاوی عنوان میکند: دسته سوم شاغلین در ادارات و صنایع ایران هستند که در حال حاضر یک هزار و 580 تبعه خارجی متخصص از 56 کشور خارجی در خوزستان فعال هستند. جذب این افراد مشروط به تأئید هیئت فنی اشتغال استان است و باید در کنار این اتباع 3 تبعه ایرانی برای یادگیری کار مشغول شوند.
وی بیان میکند: اگر این قوانین سخت گیرانه برای اتباع خارجی در نظر گرفته نشود برای اشتغال متخصصان داخلی با مشکل رو به رو میشویم و به همین در حال حاضر در کنار این اتباع خارجی 6 هزار و 900 تبعه ایرانی مشغول به کار هستند.
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی اظهار داشت: گروه چهارم اتباع خارجی تحت عنوان توریست به کشور میآیند. مشکل ما وقتی به وجود میآید که اتباع خارجی به صورت غیرمجاز وارد کشور میشوند و باید شناسایی، دستگیر و طرد شوند.
وی میافزاید: چون این اتباع براساس نیازمندی و مشکلات موجود در کشورشان مهاجرت کردهاند ما با آنها براساس موازین اسلامی برخورد میکنیم هزار و و فقط 3 مرحله شناسایی، دستگیری و طرد را انجام میدهیم.
سیلاوی میگوید: در حال حاضر 8 هزار و 850 تبعه خارجی به صورت مجاز ساکن خوزستان هستند و براساس برآوردها در حدود 18 هزار تبعه خارجی هم به صورت غیر مجاز در خوزستان ساکنند.
وی بیان میکند: سکونت اتباع خارجی در آبادان، خرمشهر، دشت آزادگان و هویزه غیر مجاز است و البته براساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی سکونت اتباع افغانستانی در خوزستان به غیر از مهمانشهر گتوند غیر مجاز است. در حدود 16 هزار و 800 تبعه افغانستانی، یک هزار و یکصد تبعه پاکستانی و کمتر از 200 تبعه عراقی براساس برآوردها در خوزستان هستند که به دلیل پراکندگی برخورد با آنها سخت است اما اگر مردم در به کارگیری آنها در کارهای خدماتی امتناع کنند آنها مجبور به خروج از استان میشوند.
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی عنوان میکند: متأسفانه اتباع پاکستانی به محض ورود به خوزستان به تکدی گری روی می آورند و در سال گذشته 800 نفر از آنها را از خوزستان طرد کردیم.
وی اظهار داشت: براساس مصوبه شورای عالی اداری در سال 85 جمع آوری اتباع خارجی متکدی بر عهده معاونت فرهنگی شهرداری است و ما این موضوع را به همه فرمانداریها و شهرداریهای خوزستان ابلاغ کردیم.
سیلاوی تأکید میکند: شناسایی و دستگیری اتباع خارجی بر عهده نیروی انتظامی و شهرداری است و بعد از ان باید به اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی تحویل دهند تا از استان طرد شوند.
وی میافزاید: براساس قانون کار به کارگیری اتباع خارجی در کارگاهها و مشاغل مختلف مشروط به دریافت مجوز از اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و اگر پیمانکاری به این موضوع توجه نکند علاوه بر جریمه نقدی پروانه فعالیتش لغو میشود و به زندان از 91 روز تا 180 روز محکوم میشود. در سال گذشته پروانه فعالیت چند پیمانکار لغو شد و متخلفان بیش از 3 میلیارد تومان جریمه نقدی شدند.
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی بیان میکند: سهمیه استان خوزستان برای طرد اتباع خارجه سالانه 3 هزار نفر است اما ما در سال گذشته 3 هزار و 500 نفر را طرد کردیم. متأسفانه تردد اتباع خارجی از مرزهای شرقی زیاد است که امیدواریم با انجام کارهای مربوطه این ترددها کنترل شود.
وی با بیان اینکه هر وسیله نقلیهای که اتباع غیر مجاز را حمل کند در نخستین برخورد خودرویش توقیف و به دادگاه معرفی میشود، میگوید: در سال گذشته 6 خودرو در خوزستان به دلیل حمل اتباع غیرمجاز توقیف شدند.