- سیدعلیرضا شریفی
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز، حفاظت و پاک نگه داشتن محیط زندگی خود به عنوان یک آموزه دینی، قانونی و اجتماعی است که مترادف و جلوهای از حفاظت از محیط زیست بهشمار میآید و شامل منابع آبی موجود در محل زندگی نیز میشود.
این نوع نگرش، نگرش جدیدی نیست و قرنها است که به عنوان یک آموزه دینی و اجتماعی پیشنهاد و سفارش شده و بیتوجهی به این نوع نگرش، نتیجهای به غیر از تهدید محیط زیست ندارد.
رودخانه کارون به عنوان الگوی کامل از منبع زیست محیطی آبی است که زندگی در استان خوزستان بدون آن غیر قابل تصور است.
تجارب سالها زندگی مردم در کنار رودخانه کارون نشان داده که به طور عمده نگرش دیرینه حفاظت از رودخانه کارون به عنوان یک آموزه دینی و اجتماعی مورد غفلت قرار گرفته شده و نگرشی به غیر از آن در بین مردم استان خوزستان حاکم است.
فرهنگ سازی زمینه نگرش حفاظتی به رودخانه کارون برپایه آموزه دینی و اجتماعی، حلقه گمشده ارزش افزایی رودخانه کارون است که ضرورت کنونی حفاظت از رودخانه کارون است.
فرهنگسازی شهروندی حفاظت از رودخانه کارون در طولانی مدت میتواند ذهنیت حفاظت از رودخانه کارون را به عنوان بخشی از حریم زندگی تک تک مردم خوزستان در بیاورد بهگونهای که حفاظت از حریم رودخانه کارون در ذهن مردم به عنوان وظیفه شهروندی روزانه مردم خوزستان باشد.
«حفاظت شهروندی» از کارون
سید حسین فاضلی استاد دانشگاه شهید چمران اهواز در این باره به خبرنگار تسنیم گفت: مهمترین اصل غیرقابل انکار در جهت فرهنگسازی شهروندی حفاظت از رودخانه کارون، عدم وجود فرهنگسازی است. این به معنای آن است که اگر عدم فرهنگ شهروندی حفاظت از رودخانه کارون وجود دارد به این دلیل است که فرهنگ ساز حفاظت شهروندی از رودخانه کارون در استان خوزستان وجود ندارد.
وی افزود: عدم تقبل وظیفه فرهنگ سازی از طرف سازمان آب و برق، اداره کل حفاظت از محیط زیست در استان خوزستان، مراکز دانشگاهی و برخی از رسانهها، معضلی است که زمینه را برای تعرض و به مخاطر انداختن رودخانه کارون بیش از پیش بیشتر کرده است.
مدیر کنفرانس ملی کارون گفت: علیرغم اینکه استقبال در فرهنگ سازی حفاظت شهروندی از رودخانه کارون زمینه را برای تبعیت از فرمایشات و تاکید مقام معظم رهبری در حفاظت از محیط زیست مهیا میکند، ولی متاسفانه مورد غفلت مسئولان مرتبط با حوضه رودخانه کارون قرار گرفته است.
وی بیان کرد: به عنوان نمونه، بررسی عملکرد شهرداری کلان شهر اهواز در چند سال گذشته نشان داده که علیرغم توانایی بالای شهرداری در فرهنگ سازی حفاظت شهروندی از رودخانه کارون در محدوده شهر اهواز، نتوانسته در حیطه فرهنگ سازی حفاظت شهروندی حتی یک قدم مثبت بردارد.
استاد دانشگاه شهید چمران اهواز عنوان کرد: یا اینکه بررسی عملکرد نماینده وزارت نیرو در استان خوزستان به عنوان متولی کنونی رودخانه کارون نشان میدهد به غیر از بهره برداری از رودخانه کارون و به خطر انداختن ظرفیتهای رودخانه کارون، نتوانسته به عنوان فرهنگ ساز حفاظت شهروندی از رودخانه کارون قدمی جهت بنیاد نهادن نگرش لازم الاجرا برای حفاظت از رودخانه کارون بردارد.
وی تصریح کرد: آنچه برای اجرا در ارتباط با رودخانه کارون مهم بوده، حفظ منافع ملی و تبعیت از فرمایشات و تاکید مقام معظم رهبری در حفاظت از محیط زیست است؛ به همین دلیل فرهنگسازی جهت گسترش حقوق شهروندی حفاظت از رودخانه کارون باید انجام شود.
فاضلی اظهار داشت: در زمینه فرهنگ سازی حقوق شهروندی حفاظت از رودخانه کارون، باید آگاهی سازی صحیح را مبنا قرار داد زیرا آگاهیسازی یک مرحله از فرهنگسازی است و سازماندهی فرهنگسازی و دقت در اجرای آن باید رعایت شود.
وی بیان کرد: بعد از آگاهیسازی، فعالکردن انگیزه جهت فرهنگسازی باید انجام شود. انگیزه متشکل شده از هر دو انگیزه درونی و بیرونی روانی - انسانی مردم است که باید تحت برنامهریزی قرار گیرد.
مدیر کنفرانس ملی رودخانه کارون گفت: بهمنظور آگاهیسازی و فعالکردن انگیزه باید یک ردیف بودجه ملی و استانی متمرکز و بودجه اجرایی هرکدام از نهادهای دولتی استانی ویژه تامین مالی تعیین و صرف شود.
به گزارش تسنیم، زنجیرههای انسانی اجتماعی تشکیل شده در گذشته جهت حفاظت از رودخانه کارون که بهطور رسمی مورد حمایت مسئولان استانی و کشور قرار گرفت، به عنوان نمادی موفق از علاقه و زمینه مردم برای پذیرش اصول حقوق شهروندی حفاظت از رودخانه کارون است.
آموزش، فرهنگ سازی و گسترش حقوق شهروندی حفاظت از رودخانه کارون همان قالب تعامل مثبت مردم استان خوزستان با رودخانه کارون و در راستای همدلی و هم زبانی با دولت است که در جهت حفظ منافع ملی، حفاظت از محیط زیست و مخالفت با سیاستگذاریهای منعت طلب برخی اشخاص در نابودی رودخانه کارون و به مخاطره انداختن زندگی مردم استان خوزستان باشد.
مهمترین نکته در حقوق شهروندی، تهیه سند مکتوب کاملی از حقوق شهروندی حفاظت از رودخانه کارون است. سندی که با توجه به نگرش مجموعه غیر ذینفع رودخانه کارون و براساس منافع ملی و حفاظت از محیط زیست تنظیم شود.
نکته قابل توجه این است که حمایت همگانی مسئولان استانی و به ویژه مسئولان سازمانها و ادارت مرتبط با رودخانه کارون تنها تضمین گسترش حقوق شهروندی حفاظت از رودخانه کارون است که در جلوگیری از به مخاطره انداختن زندگی مردم استان خوزستان کمک میکند و نیز مگر میشود مردم از خوب بودن «حقوق شهروندی حفاظت از رودخانه کارون» درک خوبی داشته باشند و مشارکت نکنند.
انتهای پیام/ ی