- سیدعلیرضا شریفی
![گذری در تاریخ اسلامی اهواز در نمایشگاه «الاهواز عبر التاریخ الاسلامی»](http://rahyabnews.com/files/fa/news/1394/7/15/27368_946.jpg)
رهیاب – سید علیرضا شریفی: برای ارتباط با دیگران و زندگی در اجتماع انسان باید هویت داشته باشد و انسان بی هویت در جامعه جایی ندارد. هویت اجتماعی مبنایی است برای آشکار ساختن شباهتها و تفاوتها است تا بتوان جامعهای تشکیل داد.
بدون هویت اجتماعی، یعنی بدون وجود چارچوبهای مشخصی که شباهتها و تفاوتها را آشکار میسازد، افراد یک جامعه امکان برقراری ارتباطی معنادار و پایدار با یکدیگر نخواهند داشت و در نتیجه نمیتوان از وجود اجتماع سخن گفت.
هویت مردم خوزستان مسئله ای است که در سالهای گذشته دشمنان اسلام به آن حمله ور شدهاند تا با نفوذ فرهنگی در این استان بین اقوام تفرقه بیافکنند.
نمایشگاه "الاهواز عبر التاریخ" چون سال گذشته امسال هم در اهواز برپا شد تا تاریخ اهواز از قرن یکم تا قرن سیزدهم را به تصویر بکشد؛ تاریخی که در آن بسیاری از نامداران، علم و هنر بومی مردم خوزستان به صورت مختصر به نمایش در آمده است.
به نامهای موجود در تابلوها زل زده است؛ انگار هیچکدامشان را نمی شناخت. نه! میشناخت اما نمیدانست اینها خوزستانی هستند. ابن هیثم فیزیکدان مشهور، ابی نواس الاهوازی از بزرگان ادبیات کلاسیک عرب، ابی معتوق الحویزی ادیب عرب و دعبل خزاعی شاعر اهل بیت و نام چندین دانشمند و ادیب دیگر سبب شده بود که فقط نگاه کند و وقتش را برای صحبت کردن هدر ندهد. بازدید از نمایشگاه که تمام میشود با عذر خواهی سراغم میآید و میگوید: این اسامی را خیلی وقت است شنیدهام و نمیدانستم خوزستانی هستند.
احمد میگوید: از اینکه 24 سال از عمرم گذشته و هنوز تاریخ شهرم را نمیدانم ناراحتم و این نمایشگاه سبب شد که از امروز بیش از گذشته درباره هویتم مطالعه کنم. از اینکه یک عمر اشعار و کتب این دانشمندان و ادیبان را مطالعه میکردم و نمیدانستم خوزستانی هستند، ناراحتم. صحبتهایش را زود تمام میکند که برود و بیشتر درباره خوزستان و اهواز بداند.
بازدید در نمایشگاه را با محمد فیصلی ادامه میدهم تا برایم از سکههای ساخت مشعشیان بگوید و ظرفهای سفالی ساخته در خوزستان را نشانم دهد. کتابهای سید نعمت الله جزایری، محدث جزایری را نشانم میدهد و کمی از این خاندان میگوید. بعد میرویم سراغ علی بن مهزیار اهوازی و خانوادهاش تا بدانم تاریخ شهرم و هویتم خیلی بیش از دانستههایم است.
نوبت میرسد به "عسکر مکرم"، شهری که لشکریان اسلام آن را بنا کردند تا بعدها زادگاه ابن سکیت الاهوازی، ابو هلال العسکری و احمد ابن موسی الاهوازی شود. شهری که موقعیت فعلیاش بین شهرستانهای باوی و شوشتر قرار دارد.
حالا نوبت به عبدالله نجاشی حاکم وقت اهواز میرسد که از مریدان امام جعفر صادق(ع) بود. نجاشی همان کسی است که امام صادق(ع) "رسالة الاهوازیه" را برایش ارسال کرده است.
فیصلی میگوید: برای برپایی نمایشگاه در سال 93 تیمی به مدت 6 ماه اطلاعات مورد نیاز را جمع آوری کرد و امسال این اطلاعات بازنگری شد. البته هر ساله این اطلاعات را بازنگری و نکاتی که مورد غفلت واقع شده را اضافه میکنیم تا بتوانیم هویت واقعی مردم اهواز را معرفی کنیم.
دبیر اجرایی دومین نمایشگاه اهواز در گذر تاریخ اسلام عنوان میکند: در این نمایشگاه 110 شخصیت برجسته خوزستانی تاریخ اسلام از قرن یک تا 12 معرفی شده و برخی از سکهها و دست نوشتههای تاریخ هم برای عموم مردم به نمایش گذاشته شده است. امسال برای تنوع در نمایشگاه 50 تصویر برگزیده مراسم پیاده روی اربعین حسینی در سال گذشته به نمایش درآمده است.
وی میافزاید: این نمایشگاه از هشتم تا هجدهم مهرماه امسال در موزه هنرهای معاصر است و سعی میکنیم این روند را در سالهای آینده ادامه دهیم. سال گذشته این نمایشگاه در شهریورماه برگزار شد و امسال برای استفاده دانش اموزان از مهرماه این نمایشگاه را آغاز کردهایم.
فیصلی تصریح میکند: در حال حاضر هدف از برگزاری نمایشگاه معرفی شخصیتهای برجسته قرن یک تا 12 هجری است و اگر به ثبات و جمع بندی برسیم شخصیتهای معاصر را هم معرفی میکنیم.
انتهای پیام/