تقویت جوامع محلی در مسیر رودخانه، حیات کارون را تضمین می‌کند

- سیدعلیرضا شریفی

موافقین ۰ مخالفین ۰
تقویت جوامع محلی در مسیر رودخانه، حیات کارون را تضمین می‌کند

مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون گفت: باید نگرش مدیریت جوامع محلی برای حفاظت از رودخانه کارون در میان مردم و مسئولان ایجاد شود.


سیدحسین فاضلی در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم در اهواز، اظهار داشت: کیفیت و کمیت آب رودخانه کارون، مهم‌ترین عوامل موثر بر پایداری عملکرد زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی رودخانه کارون هستند. اگرچه هر دو عامل به دلیل فعالیت‌های انسانی مانند ساخت سد‌ها و توسعه شبکه‌های آبیاری و طرح‌های کشاورزی مورد تهدید قرار گرفته‌اند.

وی افزود: انواع فاضلاب‌ها به عنوان بزرگ‌ترین عامل استانی تهدید کیفی موجود در استان خوزستان هستند که نیاز به مدیریت در دو بخش جلوگیری و کنترل فاضلاب‌ها دارند. مدیریتی که می‌تواند تضمین کننده کیفیت آب رودخانه کارون براساس استاندارد‌های جهانی باشد.

مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون گفت: جوامع محلی مشرف به رودخانه کارون یا کارونی‌ها که زندگی آن‌ها به حیات کارون وابسته است از مهم‌ترین عواملی هستند که عملکرد آن‌ها می‌تواند به عنوان تضمین کننده کیفیت آب رودخانه کارون از طریق هر دو بخش منع و کنترل فاضلاب باشد.

وی گفت: کارونی‌ها را می‌توان بعد از مرحله «آگاهی سازی» از طریق «مشارکت در مدیریت رودخانه کارون» به طرف مدیریت کیفی رودخانه کارون هدایت کرد. در مرحله آگاهی سازی، باید زمینه ارتقای دانش عمومی مرتبط با ارزش‌ها، حساسیت‌ها و تهدیدهای رودخانه کارون را ایجاد کرد تا مرحله بلوغ «مشارکت در مدیریت رودخانه کارون» در بین جوامع محلی شکل گیرد.

فاضلی عنوان کرد: در مرحله مشارکت مردمی، موافقتنامه لازم بین نهادهای دولتی استانی و جوامع محلی منعقد می‌شود تا مسئولیت برخی از موارد از حفاظت رودخانه کارون به جوامع محلی سپرده شود.

وی اظهار داشت: جهت آگاه سازی جوامع محلی، آموزش‌های چهره به چهره و از راه دور در زمینه ارزش‌ها، حساسیت‌ها، تهدید‌ها و شیوه‌های کاهش تهدید‌ها انجام گیرد.

لزوم تدوین برنامه

مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون افزود: برای آگاهی سازی، اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، سازمان آب و برق خوزستان، سازمان جهادکشاورزی خوزستان، اداره کل شیلات خوزستان، اداره کل آموزش و پرورش خوزستان، مراکز دانشگاهی خوزستان و مراکز زیر مجموعه و مرکز صداو سیمای خوزستان برای آگاهی سازی جوامع محلی اقدام نمایند و آگاهی سازی باید براساس برنامه‌های آموزشی مدون شده و سیستماتیک باشد.

وی گفت: اگرچه فراموش نکنیم که آگاهی سازی یک مرحله از فرهنگ سازی است و سازمان دهی فرهنگ سازی و دقت در اجرای آن باید رعایت شود. در غیر این صورت فرهنگ سازی بی‌معنی و حتی ممکن است نتایج مخالفی داشته باشد.

فاضلی بیان کرد: فرهنگ سازی باید براساس آموزش روش‌های پایدار کردن رودخانه کارون، مشارکت در تصمیم گیری‌ها و مدیریت براساس دستورالعمل‌ها و قوانین مشارکت جوامع محلی باشد.

وی عنوان کرد: نکته قابل توجه در دو مرحله آگاهی سازی و مشارکت جوامع محلی این است که نیاز است تا مسئولان و مدیران نهادهای دولتی استان خوزستان درباره اهمیت و ضرورت مدیریت جوامع محلی در حفاظت از رودخانه کارون به طور کامل آشنا و آگاه شوند.

ایجاد انگیزه در جوامع محلی

مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون اظهار داشت: ایجاد کردن انگیزه در جوامع محلی، مهم‌ترین اصل در ایجاد و تداوم مشارکت جوامع محلی در حفاظت از رودخانه کارون است که باید رعایت شود.

وی افزود: انگیزه متشکل شده از هر دو انگیزه درونی و بیرونی روانی- انسانی مردم جوامع محلی است که باید تحت برنامه ریزی و سرمایه گذاری قرار گیرد.

فاضلی با بیان اینکه به کارگیری فرصت‌های و ظرفیت‌های مختلف رودخانه کارون با برنامه ریزی قبلی و با هدف مشارکت جوامع محلی می‌تواند در بالفعل کردن انگیزه بیرونی نقش قابل توجهی را ایفا کند، گفت: این کار نیز منبع اقتصادی خوبی برای جوامع محلی است و هم برای حفاظت از رودخانه کارون مانند توسعه توریسم رودخانه کارون در طول رودخانه کارون می‌تواند تأثیر به سزایی داشته باشد.

وی بیان کرد: با توجه به اهمیت حمایت سیاستمداران و تصمیم گیران استانی از طرح مدیریت جوامع محلی در حفاظت از رودخانه کارون، عضویت استاندار خوزستان در ساختار اجرایی و مدیریتی الزامی است همچنین اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، سازمان آب و برق خوزستان، اداره کل شیلات خوزستان و دیگر اداراتی که در این باره می‌توانند تأثیر گذار باشند نیز در همراهی کردن استاندار باید وظایف مر بوط به خود را انجام دهند.

اختصاص بودجه ملی

مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون تأکید کرد: با توجه به اهمیت برنامه ریزی دقیق و اجرای طرح مشارکت جوامع محلی، باید یک ردیف بودجه ملی و استانی متمرکز و بودجه اجرایی هرکدام از نهادهای دولتی استانی ویژه تامین مالی آگاهی سازی و مشارکت جوامع محلی تعیین و صرف شود.

وی عنوان کرد: گزارش‌های علمی تهیه شده توسط متخصصان و پژوهشگران از تجارب جوامع محلی و تهیه گزارش توسط افراد توانا به تهیه گزارش در جوامع محلی می‌تواند به عنوان منبع تحقیقاتی و پژوهشی غنی جهت تحقیقات مراکز دولتی و غیر دولتی استفاده شود.

فاضلی گفت: گزارش‌های تهیه شده به طور قابل توجهی می‌تواند در تدوین استانداردهای مناسب برای کیفیت آب رودخانه کارون و تدوین برنامه مدیریت آلاینده‌های رودخانه کارون کمک کند.

وی اظهار داشت: از آنجائیکه وجود کمیت آب می‌تواند بر کیفیت آن تاثیر بگذارد، نباید اهمیت جوامع محلی را در بررسی، شناسایی و کنترل برداشت‌های غیر مجاز آب رودخانه کارون فراموش کرد.

کارون، قطب اقتصادی

مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون تصریح کرد: هیچ وقت نباید فراموش کرد که وجود فرهنگ سکونت جوامع محلی مشرف به رودخانه کارون و تنوع فرهنگ سکونت موجود، از ظرفیت‌ها و فرصت‌های رودخانه کارون است. حفظ چنین فرهنگ سکونت و سرمایه گذاری اقتصادی بر روی آن می‌تواند به پایداری اقتصادی استان خوزستان کمک کند.

وی افزود: مدیریت جوامع محلی می‌تواند زمینه را برای حفاظت از رودخانه کارون حتی به عنوان قطب اقتصادی فراهم کند و خودبه خود معرفی و سرمایه گذاری برروی فرهنگ سکونت می‌تواند به معرفی دیگر ابعاد‌شناختی جوامع محلی منجر شود.

فاضلی عنوان کرد: البته باید توجه کرد که حمایت همگانی مسئولان استانی و به ویژه مسئولان سازمان‌ها و ادارت مرتبط با رودخانه کارون تنها تضمین برای آگاه سازی و مشارکت جوامع محلی در حفاظت از رودخانه کارون است که در جلوگیری از به مخاطره انداختن زندگی مردم استان خوزستان کمک می‌کند.

وی تصریح کرد: وقتی مردم نقش جوامع محلی برای حفاظت از رودخانه کارون را درک کنند به خودی خود در حفاظت از این منبع شریک می‌شوند و این می‌تواند فرصت خوبی برای جلوگیری از خشکی کارون باشد.

انتهای پیام/ج

اردیبهشت‌ماه 94

تسنیم

دیالکتیک

سید علیرضا شریفی

گزارش اجتماعی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

مطالب و نوشته‌های اخیر | آرشیو

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده نه تنها به موضوع حجاب به عنوان یک مسئله فرهنگی نگاه می‌کند، بلکه در تلاش است تا با تاکید بر مسائلی چون تفریح و اقتصاد خانواده، به بهبود وضعیت زنان در جامعه کمک کند.

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

 

مطابق قانون حجاب نه راننده‌ای به دلیل کشف حجاب مسافر جریمه می‌شود و نه مسافر صرفاً بر حسب گزارش راننده جریمه می‌شود.

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در دنیای مدرن امروز، جابه‌جایی و سفر نه‌تنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخص‌های کیفیت زندگی به شمار می‌آید. اما در ایران، با افزایش بی‌پیشینه قیمت خودروها، این نیاز به یک معضل تبدیل شده است. وضعیتی که به‌وضوح بار سنگینی را بر دوش خانواده‌ها گذاشته است.

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

برای ایجاد یک سازوکار قانونی مؤثر، ضروری است که نظام حقوقی کشور به تقنین قوانین خاص در زمینه نگهداری و سگ گردانی بپردازد و ضمانت‌های اجرایی لازم را نیز تصویب کند.

تعلق

تعلق

طبیعی است که اهواز مشکلات زیادی در حوزه‌های مختلفی دارد اما آیا تاکنون مردم برای دفع آب‌های سطحی مطالبه عمومی انجام دادند؟ آیا از مدیرانی که در گذشته‌ پروژه‌های ناقصی در این حوزه انجام دادند شکایت شده است؟ طبیعی است در صورتی که مردم این موضوعات را مطالبه نکنند هیچ‌وقت این مشکلات رفع نمی‌شود.

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

در برخی از شهرهای خوزستان آن‌چنان استفاده از سلاح و تیراندازی عادی شده است که شب‌ها شنیدن صدای ممتد تیراندازی به امری طبیعی برای مردم تبدیل‌شده است.

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

رئیس جمهور در 24 دی 92 از رسیدن آب شرب سالم به اهواز طی یک هفته خبر داد ولی مردم اهواز با گذشت 226 هفته از این وعده هنوز نتوانسته‌اند طعم آب سالم را بچشند و مدیران شرکت آبفا معتقدند که فرسودگی شبکه توزیع عامل این موضوع است.

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

هرچند در حادثه تروریستی اهواز افراد زیادی باید پاسخگو باشند اما قطعا استاندار خوزستان ومعاونان سیاسی - اجتماعی و امنیتی وی باید در برابر کوتاهی‌های انجام شده در بلاتکلیف بودن وضعیت فرمانداری اهواز در ۱۸ ماه گذشته و عدم پیش بینی و پیشگیری از معضلات امنیتی استان پاسخگو باشند.

غم نان در قطب تولید گندم کشور

غم نان در قطب تولید گندم کشور

خوزستان با تولید گندم مورد نیاز 12 میلیون و 500 هزار نفر نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد اما با این وجود مردم خوزستان با معضل نبود امنیت غذایی مواجه هستند که عمده آن به مسائل معیشتی باز می‌گردد.

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

دو‌ روز پیش نامه محرمانه عیسی کلانتری برای انتقال آب کارون افشا شد و‌ روز گذشته کلانتری به دل کارون هجوم‌ برد تا قضیه انتقال آب کارون، ماست مالی شود.