- سیدعلیرضا شریفی
![سبد اشتغال جوانان خوزستانی را چه کسی پر می کند؟/سردرگمی بیکاران در گرداب بی برنامگی اداره کار خوزستان](http://rahyabnews.com/files/fa/news/1394/6/29/23793_618.jpg)
به گزارش رهیاب، آمار بیکاری در خوزستان متناسب با صنایع و جمعیت موجود در استان نیست و نرخ بیکاری در این استان زرخیز بنا بر گفته نماینده مردم ماهشهر در مجلس شورای اسلامی 27 درصد است. همچنین آمار بیکاری در شهرستانهایی مانند شادگان و مسجدسلیمان بیش از 40 درصد است که با توجه به ظرفیت موجود این آمار می تواند ناشی از یک بی تدبیری باشد.
نشریه اقتصادی میس در گزارش 7 عامل مهم بیکاری در ایران را اعلام کرده است. رشد جمعیت طی سالهای 57 تا 68 و پائین بودن رشد اقتصادی کشور در سالهای اخیر از عوامل مهم رشد نرخ بیکاری در کشور است.
برای کاهش نرخ بیکاری در کشور باید اقتصاد ایران رشدی 9.5 درصد داشته باشد در حالیکه در بهترین شرایط رشد اقتصادی کشور 5.4 بوده اما توجه نکردن دولت به کارآفرینی و دولتی بودن اقتصاد ایران سبب شده که حجم عمده سرمایهها به صنایع سرمایه بر مانند نفت، گاز و فولاد سوق داده شود و در نتیجه آمار بیکاری افزایش یابد. این موضوعات سبب شده که رشد اقتصادی کشور در این سالها اثر گذاری خاصی نداشته باشد.
یکی دیگر از موضوعات برای کنترل جمعیت بیکار در کشور سوق دادن جمعیت جوان به دانشگاهها بود اما عملکرد نامطلوب نظام آموزشی و ناتوانی آن در تربیت نیروهای ماهر و کارآزموده به عنوان چهارمین عامل در بالا بودن نرخ بیکاری در ایران شناخته شده است. نتیجه این سیاست افزایش 5 برابری جمعیت دانشجویی کشور در 10 سال گذشته بود که به دلیل موقتی بودن این سیاست این بار بیکاران به دلیل داشتن مدرک دانشگاهی با توقعی بالا وارد بازار کار میشوند.
آمار بالای تحصیلکردههای پرتوقع و البته فاقد دانش و اندوخته لازم یکی از معضلات فعلی کشور است؛ براساس آمارها 80 درصد تحصیلکردههای بیکار در ایران را دانش آموختههای دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل میدهند.
سیاست جذب نیرو سبب شده که جمعیت 550 هزار نفری شاغل در دستگاههای دولتی در اواخر دهه 50 به 3 میلیون و 200 هزار نفر در ابتدای دهه 80 برسد و براساس برآوردها برخی از دستگاهها تا 7 برابر ظرفیت واقعی نیرو جذب کردهاند. اقتصاد دولتی و بی توجهی به بخش خصوصی در سالهای گذشته سبب شده که بخش زیادی از فعالیتهای بخش خصوصی در حوزه اقتصاد با شکست مواج شود و نفرات زیادی بیکار شوند.
رضا میرانی معاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره سبد اشتغال خوزستان میگوید: فرصتهای سرمایه گذاری خوزستان در سایت ستاد سرمایه گذاری خوزستان به صورت بخشهای مختلف کشاورزی، صنعتی و چند حوزه دیگر منتشر شده است.
وی میافزاید: ما برنامه پنجم در حوزه اشتغال را به صورت کامل اجرا کردهایم و حالا باید برنامه ششم را تدوین کنیم که در حال برگزاری جلسات هم اندیشی آن هستیم.
میرانی با بیان اینکه در گذشته کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری وجود داشت که این ستاد به کارگروه هایی تقسیم شد و کارگروه حمایت از تولید در اداره کل صنعت، معدن و تجارت در حال فعالیت است و کارگروه اشتغال به صورت اختصاصی تحت نظر اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.
وی عنوان میکند: در حال حاضر مقرر شده که هر اداره کل و یا سازمان باید فرصتهای سرمایه گذاری خود را به صورت کامل معرفی و در اختیار هم استانیها قرار دهد.
به گزارش رهیاب، مراجعه به سایت سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران نشان میدهد که هنوز سبد اشتغال خوزستانیها معرفی شده و به صورت دقیق برنامهای برای رفع بیکاری وجود ندارد؛ همچنین آمار بازدید کنندگان از سایت به خوبی نشان میدهد مخاطبان هنوز نتوانستهاند نیازهای خود را از این سایت برطرف کنند.
علی نیکپور کارشناس حوزه اشتغال میگوید: براساس آمارهای منتشر شده 200 واحد صنعتی خوزستان در 5 سال اخیر تعطیل شدند و 400 واحد صنعتی خوزستان غیر فعال هستند. این آمار نشان میدهد که در سالهای گذشته اقدام موثری برای اشتغال جوانان در خوزستان انجام نشده است.
نیکپور معتقد است: خوزستان استانی صنعتی است که در سالهای گذشته به دلیل وجود صنایع بزرگ اکثر شهروندان برای جذب شدن در این صنایع اقدام میکردند اما در حال حاضر این صنایع توان جذب هزاران بیکار خوزستانی را ندارد و باید رو به سوی اشتغال در کارگاههای کوچک بیاوریم.
وی میافزاید: ایجاد کارگاههای کوچک در خوزستان با یک مشکل اساسی روبه رو است چرا که مردم ظرفیتهای استان را نمیدانند و به همین دلیل اغلب رو به سمت کارهای تکراری مانند پرورش قارچ و کارگاههای خیاطی روی میآورند و به همین دلیل ورود بیش از حد نیاز مردم به این شغلها در آینده خطر ورشکستگی کارفرمایان را افزایش میدهد.
این کارشناس حوزه اشتغال بیان میکند: خرما یکی از محصولات استان خوزستان است که میتوان از آن شیره خرما، قندمایع خرما، شکلات خرما، خمیرخرما، سرکه خرما، پودر خرما، سس خرما، خوراک دام و طیور، عسل خرما، کلوچه خرما و محصولات دیگری تولید کرد اما هنوز مردم خوزستان در این باره اطلاع ندارند و اگر کسی بخواهد در این زمینه گام برداری فقط بسته بندی خرما به ذهنش خطور میکند؛ این موضوع درباره محصولات دیگر خوزستان از جمله نیشکر، گندم و مرکبات که در استان به وفور وجود دارد، نیز دیده میشود.
وی تأکید میکند: معرفی ظرفیتهای اشتغال در خوزستان باید برعهده یکی از ادارات باشد، برای نمونه همه ادارات خوزستان باید موظف شوند ظرفیتهای سرمایهگذاری و اشتغالزایی حوزه خود را به اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی بدهند و این اداره باید ظرفیتها را معرفی کند تا همه سرمایه گذاران به یک سو حرکت نکنند.
انتهای پیام/