حاشیه‌نشینی در اهواز و حاشیه‌هایش /توزیع عادلانه امکانات راه برون رفت از حاشیه نشینی

- سیدعلیرضا شریفی

موافقین ۰ مخالفین ۰
حاشیه‌نشینی در اهواز و حاشیه‌هایش /توزیع عادلانه امکانات راه برون رفت از حاشیه نشینی
در زبان فارسی حاشیه نشینی تقریبا مترادف وجایگزینی است برای واژه‌هایی مانند محله های تهی دست نشین با ساخت و سازهای غیر استاندارد غیر قانونی و محروم ازتجهیزات اولیه است.
به گزارش رهیاب، در زبان فارسی حاشیه نشینی  تقریبا مترادف وجایگزینی است برای واژه‌هایی مانند محله های تهی دست نشین با ساخت و سازهای غیر استاندارد غیر قانونی و  محروم ازتجهیزات اولیه است.

حاشیه نشینی  عمدتا در زمین‌‌های حاشیه شهرکه فاقد نظارت قانونی بوده، شکل می‌گیرد؛ برای حاشیه نشینی تعاریف زیادی وجود دارد اما شبیه ترین آنها به حاشیه شهر اهواز این است که حاشیه نشینان بیشتر افراد مهاجر روستایی وعشایروکمتر شهری (ازشهرهای دیگر یا خود شهر) هستند.

این افراد بیشتر به علت رانش زادگاه خود و کمتر به دلیل عوامل جاذب شهری زادگاه خود را ترک کرده وبه شهرها روی می آورند. آنها از یک سو به دلیل عدم تطبیق  با محیط شهری و ازسوی دیگر براثر عوامل پس ران شهری ازمحیط های شهری پس زده می‌شوند وبه تدریج در کانون‌های به هم پیوسته یا جدا ازهم درقسمت‌هایی ازشهر سکنی می گزینند. محل سکونت ونوع مسکن آنها با محل سکونت  متعارف شهری مغایربوده و مالکیت آن غالبا غصبی است.

شهرنشینی و گرایش شدید جمعیت به سکونت در مناطق شهری حاصل سیاست‌ها و استراتژی‌های اقتصادی و اجتماعی خاص هر کشور است. این سیاست‌ها در کشورهای در حال توسعه و به ویژه در دهه‌های اخیر، به مهاجرت‌های بی رویه روستاییان به شهر منجر شده و همگام با تحولات سریع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، الگویی نا متوازن در نظام شهری چنین کشورهایی ایجاد شده است.

500 هزار حاشیه نشین

فرج الله خبیر در گفت‌وگو با رهیاب گفت: بی توجهی مقطعی به موضوع زمین‌خواری و تصرف غیر قانونی اراضی در خوزستان سبب افزایش زمین خواری و گسترش حاشیه نشینی شده است.

معاون سیاسی و اجتماعی استاندار خوزستان اظهار داشت: باید با ساخت و سازهای غیرقانونی برخورد قاطعانه‌ای انجام شود چرا که امروز 500 هزار نفر در حاشیه کلانشهر اهواز زندگی می‌کنند و این موضوع سبب گسترش اشتغال کاذب در اهواز شده است.

عامل جغرافیایی در توسعه حاشیه اهواز

پیمان کاظمی‌نژاد در گفت‌وگو با رهیاب با اشاره به عوامل گسترش حاشیه نشینی در خوزستان و به ویژه اهواز معتقد است: به دلیل عوامل جغرافیایی زمینه گسترش حاشیه نشینی در اهواز فراهم است.

وی می‌گوید: در شهرهای کوهستانی گسترش حاشیه نشینی از یک جهت است اما در اهواز به دلیل سطح هموار و ظرفیت اقتصادی موجود حاشیه از 4 جهت در حال کنترل است و این کار را برای مسئولان استان سخت‌تر کرده است.

مدیرکل امور شهری استانداری خوزستان می‌افزاید: ما باید جذابیت روستاها را افزایش بدهیم تا بتوانیم از گسترش حاشیه نشینی جلوگیری کنیم چرا که روستاییان در روستا جذابیتی نمی‌بینند و به شهر کوچ می‌کنند اما توان زندگی در مرکز شهر را ندارند و به همین دلیل در حاشیه سکونت می‌کنند.

وی عنوان می‌کند: به دلیل قرار نگرفتن حاشیه در طرح جامع شهری خدمات کمی به آنها ارائه می‌شود ولی به دلیل گستردگی جمعیت در حاشیه، حاشیه نشینان ادعای سند مالکیت و خدمات می‌کنند و این موانعی برای توسعه شهر است.

کاظمی نژاد بیان می‌کند: 3 راه حل برای حل معضل حاشیه نشینی در اهواز وجود دارد که آن هم ایجاد جذابیت در روستاها، فرهنگ سازی و کنترل‌های حکومتی است.

وی درباره طرح جامع شهری اهواز گفت: تدوین طرح جامع شهری 2 سال زمان می‌برد و باید منتظر ماند که پس از بررسی آن در وزارت راه و شهرسازی و کمیسیون‌های دیگر اجرایی شود.

ایجاد زیرساخت‌ها در روستاها

جمشید سلحشور نیز در این باره می‌گوید: گسترش حاشیه نشینی در اهواز از ابتدای دهه 60  آغاز شد و متأسفانه تاکنون ادامه دارد.

وی می‌افزاید: تنها راهکار جلوگیری از گسترش حاشیه نشینی بهبود وضعیت روستاها و ایجاد جذابیت در ان است تا بتوانیم از مهاجرت به شهر جلوگیری کنیم.

این عضو شورای شهر اهواز معتقد است: که هم‌زمان با ایجاد زیرساخت‌ها در روستاها باید به خدمات شهری در حاشیه شهر اهواز هم توجه کرد تا در آینده با طرح جامع شهر اعواز ادغام شود و شهر به صورت یکپارچه توسعه پیدا کند.

وی با اشاره به وجود بیش از 150 هزار هکتار مساحت حاشیه نشینی در اهواز اظهار کرد: قرار نگرفتن این مناطق در طرح فعلی شهر سبب شده که برخی از مسئولان به مناطق حاشیه نشین توجهی نکنند.

سلحشور بیان می‌کند: امروزه به دلیل نبود سیستم جامع فاضلاب و سرریز آن در معابر مناطق حاشیه نشین بیماری‌ها گسترش پیدا کرده و باید بدانیم این بی توجهی‌ها در آینده مشکلات زیادی ایجاد می‌کند.

لزوم تدوین برنامه جامع مدیریت شهری

سید علیرضا موسوی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار رهیاب در این باره گفت: حاشیه نشینی در خوزستان به دلیل بروز جنگ تحمیلی آغاز شد اما پس از جنگ تحمیلی نتوانستیم یک برنامه جامع شهری برای جلوگیری از مهاجرت به حاشیه شهرها تدوین کنیم.

وی افزود: حاشیه نشینی در خوزستان هنوز متوقف نشده و باید با شناسایی عوامل گسترش حاشیه شهر این روند متوقف شود. برای متوقف کردن این روند باید در ابتدا به صورت ویژه با زمین خواری و تغییر کاربری اراضی در خوزستان مبارزه کرد.

این استاد دانشگاه اضافه می‌کند: مهم‌ترین عامل در افزایش حاشیه نشینی مهاجرت روستاییان به شهرها است، باید به این نکته توجه کنیم که امروز ما به جای ایجاد جذابیت برای روستاییان در روستاها سیاست‌های محدودیت کشت را در منطقه اعمال می‌کنیم که نتیجه ای‌ای جز مهاجرت روستا نشینان به شهرها ندارد.

وی می‌افزاید: وقتی یک فرد روستایی نتواند در یک مدت زمان معلوم برای خود کاری داشته باشد مجبور می‌شود که به شهر بیاید و به شغل‌ها کاذب روی می‌آورد به همین دلیل است که اکثر کسانی که در بازارهای غیر مجاز اهواز فعالیت می‌کنند در گذشته‌ای نه چندان دور در روستاهای خود به کشاورزی مشغول بودند.

موسوی تأکید می‌کند: برخی از نقاط حاشیه نشین اهواز امروز به نقاط پرجمعیت این کلانشهر تبدیل شده‌اند، پس می‌توان یک برنامه جدید و جامع برای شهر اهواز تدوین کرد که با ساماندهی نقاط حاشیه بتوان در برابر سند مالکیتی که برای اراضی انها صادر کرد از آنها مالیات و یا عوارض شهرداری اخذ کرد.

وی معتقد است: این کار سبب افزایش درامد شهرداری در ان نواحی می‌شود و می‌توان با ارائه خدمات از مناظر زشت شهری ایجاد شده و عوامل ایجاد ناهنجاری کاست.

این استاد دانشگاه تأکید می‌کند که این برنامه باید به موضوع تغییر کاربری اراضی و جلوگیری از ایجاد مناطق جدید حاشیه نشینی توجه ویزه کند تا بتوان در مدت چند سال این مناطق را ساماندهی کرد.

به گزارش رهیاب، عواملی مانند تغییر کاربری اراضی، مهاجرت روستاییان به حاشیه شهرها و نبود جاذبه در روستاها از عوامل مهم در افزایش حاشیه نشینی در اهواز هستند؛ پس این مشکلات نشان می‌دهد که ساماندهی و جلوگیری از گسترش حاشیه نشینی در خوزستان مستلزم تدوین یک طرح استانی برای بسیج کردن همه امکانات در جهت متوقف کردن سکونت در حاشیه شهرها است.

همچنین باید به این موضوع توجه کرد که امروز بیش از 40 درصد مردم اهواز در حاشیه شهر ساکن هستند و ارائه ندادن خدمات بهداشتی و یا شهری مشکلات جدیدی در استان ایجاد می‌کند که منجر به افزایش هزینه‌ها در تأمین سلامت و امنیت مردم می‌شود.

انتهای پیام/


دیالکتیک

رهیاب

سید علیرضا شریفی

شهریورماه 94

گزارش اجتماعی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

مطالب و نوشته‌های اخیر | آرشیو

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده نه تنها به موضوع حجاب به عنوان یک مسئله فرهنگی نگاه می‌کند، بلکه در تلاش است تا با تاکید بر مسائلی چون تفریح و اقتصاد خانواده، به بهبود وضعیت زنان در جامعه کمک کند.

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

 

مطابق قانون حجاب نه راننده‌ای به دلیل کشف حجاب مسافر جریمه می‌شود و نه مسافر صرفاً بر حسب گزارش راننده جریمه می‌شود.

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در دنیای مدرن امروز، جابه‌جایی و سفر نه‌تنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخص‌های کیفیت زندگی به شمار می‌آید. اما در ایران، با افزایش بی‌پیشینه قیمت خودروها، این نیاز به یک معضل تبدیل شده است. وضعیتی که به‌وضوح بار سنگینی را بر دوش خانواده‌ها گذاشته است.

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

برای ایجاد یک سازوکار قانونی مؤثر، ضروری است که نظام حقوقی کشور به تقنین قوانین خاص در زمینه نگهداری و سگ گردانی بپردازد و ضمانت‌های اجرایی لازم را نیز تصویب کند.

تعلق

تعلق

طبیعی است که اهواز مشکلات زیادی در حوزه‌های مختلفی دارد اما آیا تاکنون مردم برای دفع آب‌های سطحی مطالبه عمومی انجام دادند؟ آیا از مدیرانی که در گذشته‌ پروژه‌های ناقصی در این حوزه انجام دادند شکایت شده است؟ طبیعی است در صورتی که مردم این موضوعات را مطالبه نکنند هیچ‌وقت این مشکلات رفع نمی‌شود.

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

در برخی از شهرهای خوزستان آن‌چنان استفاده از سلاح و تیراندازی عادی شده است که شب‌ها شنیدن صدای ممتد تیراندازی به امری طبیعی برای مردم تبدیل‌شده است.

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

رئیس جمهور در 24 دی 92 از رسیدن آب شرب سالم به اهواز طی یک هفته خبر داد ولی مردم اهواز با گذشت 226 هفته از این وعده هنوز نتوانسته‌اند طعم آب سالم را بچشند و مدیران شرکت آبفا معتقدند که فرسودگی شبکه توزیع عامل این موضوع است.

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

هرچند در حادثه تروریستی اهواز افراد زیادی باید پاسخگو باشند اما قطعا استاندار خوزستان ومعاونان سیاسی - اجتماعی و امنیتی وی باید در برابر کوتاهی‌های انجام شده در بلاتکلیف بودن وضعیت فرمانداری اهواز در ۱۸ ماه گذشته و عدم پیش بینی و پیشگیری از معضلات امنیتی استان پاسخگو باشند.

غم نان در قطب تولید گندم کشور

غم نان در قطب تولید گندم کشور

خوزستان با تولید گندم مورد نیاز 12 میلیون و 500 هزار نفر نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد اما با این وجود مردم خوزستان با معضل نبود امنیت غذایی مواجه هستند که عمده آن به مسائل معیشتی باز می‌گردد.

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

دو‌ روز پیش نامه محرمانه عیسی کلانتری برای انتقال آب کارون افشا شد و‌ روز گذشته کلانتری به دل کارون هجوم‌ برد تا قضیه انتقال آب کارون، ماست مالی شود.