ساحل سازی رودخانه کارون؛ پروژه‌ای خوب اما کارشناسی نشده

- سیدعلیرضا شریفی

موافقین ۰ مخالفین ۰
ساحل سازی رودخانه کارون؛ پروژه‌ای خوب اما کارشناسی نشده
ساحل سازی رودخانه کارون پروژه‌ای خوب است که بدون مجوز سازمان آب و برق و با مخالفت کارشناسان محیط زیست در حال انجام است.

به گزارش رهیاب، وجود رودخانه کارون در محدوده شهر اهواز و تقسیم این کلانشهر به دو بخش شرقی و غربی یکی از ظرفیت های عظیم اهواز است که می‌تواند در جذب گردشگر تأثیر به سزایی داشته باشد اما متأسفانه ساحل سازی در حریم بستر رودخانه کارون بدون توجه به اصول زیست محیطی و تبعات آن انجام شده است.

ساحل سازی رودخانه کارون به شیوه فعلی سبب آسیب زدن به زیستگاه رودخانه و تعرض به حریم کارون صورت گرفته و در حال حاضر مسئولان شهری بدون توجه به نظر کارشناسان این پروژه را پیش می‌برند.

تغییر الگوی رودخانه نتیجه ساحل سازی

جعفر مرشدی در گفتگو با رهیاب با انتقاد از ساحل سازی غیر اصولی در اطراف رودخانه کارون اظهار داشت: این ساحل سازی بدون توجه به دوره بازگشت آب و تغییرات اقلمی انجام شده و تأثیرات منفی مختلفی بر کیفیت آب و زیستگاه در این منطقه دارد.

وی افزود: البته از نظر «منظر شناسی» این نوع ساحل سازی سبب از بین رفتن اکوسیستم کارون شده است، چرا که در محدوده شهر این باریک سازی انجام شده سبب تأثیر گذاری بر بالا دست و پائین دست رودخانه کارون می‌شود.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه تأثیرات منفی رودخانه در کوتاه مدت و دراز مدت قابل مشاهده است، گفت: رودخانه امروز 1500 متر در بستر اصلی تغییر کرده است.

وی درباره این موضوع که ساحل سازی کارون سبب خودپالایی آب می‌شود و کیفیت آب افزایش پیدا می‌کند، عنوان کرد: این موضوع در شرایط فعلی رودخانه کارون امکان پذیر نیست چرا که دبی آب رودخانه در بالادست کنترل می‌شود.

مرشدی با بیان اینکه در حال حاضر فقط ورود پساب فاضلاب سبب در جریان بودن ب در رودخانه کارون شده است، اظهار داشت: این خود پالایی فقط زمانی امکان پذیر است که دبی آب افزایش پیدا کند و یا سیلاب رخ دهد.

وی با تأکید بر این موضوع که حریم رودخانه کارون در شرایط علی هر چقد هم باریک‌تر شود این خودپالایی صورت نمی‌گیرد، گفت: با ثابت بودن دبی آب و این نوع ساحل سازی فقط الگوی رودخانه تغییر می‌یابد.

طفره رفتن مدیرکل سازمان محیط زیست

احمدرضا لاهیجان زاده نیز در گفتگو با رهیاب در پاسخ به این پرسش که آیا ساحل سازی کارون بر آلودگی این رودخانه می‌افزاید یا خیر، عنوان کرد: ما بیش از 500 موضوع را در حال حاضر دنبال می‌کنیم و درباره این موضوع باید سازمان آب و برق که براساس قانون متولی حریم و بستر است نظر بدهد.

مدیرکل محیط زیست خوزستان در پاسخ به این پرسش که کارشناسان معتقدند ساحل سازی رودخانه کارون سبب آلودگی آب می‌شود، گفت: اگر ساخت و سازی سبب آلودگی می‌شود باید سازمان آب و برق در این باره نظر بدهد.

تعرض به حریم رودخانه

ابراهیم رجب زاده در گفتگو با رهیاب با بیان اینکه رودخانه کارون حریم دارد، و منابع طبیعی و سازمان آب و برق متولی این موضوع هستند، گفت: با کاهش ورودی آب به رودخانه حریم رودخانه کاهش پیدا کرد و این سبب شده که متولیان رودخانه برای ساخت و ساز از حریم رودخانه کم کردند.

وی با بیان اینکه هنوز مشخص نشده که چه کسی اجازه این ساحل سازی غلط را داده است، عنوان کرد: در برخی از نقاط رودخانه تابلوهای حریم رودخانه در وسط جاده است، اما سوال اینجا است که اگر حریم رودخانه در وسط جاده قرار دارد چه کسی اجازه ساخت و ساز را داده است.

عضو کنفرانس ملی رودخانه کارون گفت: در رودخانه کارون انواع پرندگان و آبزیان زیستگاه داشته‌اند و اکنون زیستگاه آنان نابود شده است، حال باید ببینیم چه کسی این طرح را ارزیابی کرده و چه کسی ناظر این طرح بوده است.

وی افزود: آیا انجام طرح‌های عمرانی در حاشیه رودخانه کارون مورد ارزیابی و تأئید ضوابط استقرار محیط‌های طبیعی و تأئید شورای عالی محیط زیست قرار گرفته است؟ این سوالی است که باید متولیان رودخانه کارون و کسانی که در حاشیه این رودخانه ساخت و ساز انجام می‌دهند پاسخگو باشند.

رجب زاده اظهار داشت: اگر ارزیابی انجام شده مشخصص کنند که این کارشناسی توسط کدام کارشناسان و مطابق بر چه نوع تحلیلی این ارزیابی‌ها صورت گرفته است.

وی درباره ساحل سازی و تأثیر آن بر خودپالایی رودخانه کارون عنوان کرد: این موضوع از نظر علمی غلط است چرا که گِل رودخانه ثابت است و با افزایش دبی رودخانه از بالا دست و کاهش حریم رودخانه در محدوده ای کوچک سبب افزایش آلودگی می‌شود.

این کارشناس محیط زیست بیان کرد: باید به جای کم کردن از حریم رودخانه این ساخت و سازها در شهر انجام می‌شد و نباید حیات رودخانه‌ای که قابلیت کشتیرانی دارد را نابود کنیم.

جمشید سلحشور عضو شورای شهر اهواز نیز در گفتگویی گفته بود: ساحل سازی فعلی بر روی رودخانه کارون تبعات زیست محیطی دارد و سبب ورود رسوب به رودخانه می‌شود. کم کردن عرض رودخانه کارون سبب کم شدن میزان آب دهی این رودخانه می‌شود. این ساحل سازی سبب افزایش غلظت املاح رسوبات رودخانه می‌شود و برای آبگیری و استفاده برای آب آشامیدنی مشکلاتی ایجاد می‌کند.


به گزارش رهیاب، ساحل سازی رودخانه کارون یکی از پروژه هایی است که می‌تواند سبب جذب سرمایه و گردشگر شود اما انجام این طرح بدون پیوست‌های زیست محیطی و بدون رعایت حریم رودخانه سبب مشکلات جدیدی می‌شود.

نکته جالب ماجرا اینجا است که سازمان آب و برق به عنوان متولی حریم و بستر رودخانه کارون مجوز اجرای این طرح را صادر نکرده ولی معاون عمرانی استانداری خوزستان معتقد است که اجرای این طرح به رودخانه آسیبی وارد نمی‌کند.

به هرحال آنچه که باید در اجرای این طرح مورد توجه قرار گیرد، بحث توسعه زیرساخت‌های شهر با توجه به رعایت حریم رودخانه است و نباید ساحل سازی سبب تغییر زیست بوم و الگوی رودخانه شود که تبعات ان در آینده سبب از بین رفتن همه این سرمایه گذاری‌ها می‌شود.

انتهای پیام/


دیالکتیک

رهیاب

سید علیرضا شریفی

شهریورماه 94

گزارش اجتماعی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

مطالب و نوشته‌های اخیر | آرشیو

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده؛ توازن بین حجاب و نیازهای اجتماعی زنان

قانون حمایت از خانواده نه تنها به موضوع حجاب به عنوان یک مسئله فرهنگی نگاه می‌کند، بلکه در تلاش است تا با تاکید بر مسائلی چون تفریح و اقتصاد خانواده، به بهبود وضعیت زنان در جامعه کمک کند.

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

قانون حجاب: نه راننده اسنپ جریمه می‌شود نه مسافری با گزارش راننده

 

مطابق قانون حجاب نه راننده‌ای به دلیل کشف حجاب مسافر جریمه می‌شود و نه مسافر صرفاً بر حسب گزارش راننده جریمه می‌شود.

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

آیا مجلس می‌تواند افزایش قیمت خودرو را متوقف کند؟

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، در دنیای مدرن امروز، جابه‌جایی و سفر نه‌تنها یک نیاز اساسی، بلکه یکی از شاخص‌های کیفیت زندگی به شمار می‌آید. اما در ایران، با افزایش بی‌پیشینه قیمت خودروها، این نیاز به یک معضل تبدیل شده است. وضعیتی که به‌وضوح بار سنگینی را بر دوش خانواده‌ها گذاشته است.

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

سگ گردانی نیازمند قوانین شفاف و موثر

برای ایجاد یک سازوکار قانونی مؤثر، ضروری است که نظام حقوقی کشور به تقنین قوانین خاص در زمینه نگهداری و سگ گردانی بپردازد و ضمانت‌های اجرایی لازم را نیز تصویب کند.

تعلق

تعلق

طبیعی است که اهواز مشکلات زیادی در حوزه‌های مختلفی دارد اما آیا تاکنون مردم برای دفع آب‌های سطحی مطالبه عمومی انجام دادند؟ آیا از مدیرانی که در گذشته‌ پروژه‌های ناقصی در این حوزه انجام دادند شکایت شده است؟ طبیعی است در صورتی که مردم این موضوعات را مطالبه نکنند هیچ‌وقت این مشکلات رفع نمی‌شود.

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

سلاح غیرمجاز بلای جان خوزستانی‌ها

در برخی از شهرهای خوزستان آن‌چنان استفاده از سلاح و تیراندازی عادی شده است که شب‌ها شنیدن صدای ممتد تیراندازی به امری طبیعی برای مردم تبدیل‌شده است.

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

مدیرانی که پس از 226 هفته وعده یک هفته‌ای روحانی را محقق نکردند

رئیس جمهور در 24 دی 92 از رسیدن آب شرب سالم به اهواز طی یک هفته خبر داد ولی مردم اهواز با گذشت 226 هفته از این وعده هنوز نتوانسته‌اند طعم آب سالم را بچشند و مدیران شرکت آبفا معتقدند که فرسودگی شبکه توزیع عامل این موضوع است.

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

چرا حادثه تروریستی اهواز رخ داد؛ استاندار پاسخگو باشد

هرچند در حادثه تروریستی اهواز افراد زیادی باید پاسخگو باشند اما قطعا استاندار خوزستان ومعاونان سیاسی - اجتماعی و امنیتی وی باید در برابر کوتاهی‌های انجام شده در بلاتکلیف بودن وضعیت فرمانداری اهواز در ۱۸ ماه گذشته و عدم پیش بینی و پیشگیری از معضلات امنیتی استان پاسخگو باشند.

غم نان در قطب تولید گندم کشور

غم نان در قطب تولید گندم کشور

خوزستان با تولید گندم مورد نیاز 12 میلیون و 500 هزار نفر نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد اما با این وجود مردم خوزستان با معضل نبود امنیت غذایی مواجه هستند که عمده آن به مسائل معیشتی باز می‌گردد.

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

لزوم محاکمه کلانتری به دلیل تضییع حقوق عمومی

دو‌ روز پیش نامه محرمانه عیسی کلانتری برای انتقال آب کارون افشا شد و‌ روز گذشته کلانتری به دل کارون هجوم‌ برد تا قضیه انتقال آب کارون، ماست مالی شود.